• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deklaracijom protiv nuklearnog otpada

Autor mondo.ba

Deklaracija protiv skladištenja radioaktivnog otpada u susjednom Dvoru u Hrvatskoj biće naredni korak kojim će djelovati RS, izjavila je Snježana Rajilić, načelnica opštine Novi Grad.

 Deklaracijom protiv nuklearnog otpada Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Mi se oslanjamo i na državna ovlaštenja i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i drugih relevantnih institucija i pojedinaca u BiH, kojih se takođe tiče ovo pitanje", rekla je ona za "Nezavisne novine" nakon okruglog stola koji je na tu temu održan u Dvoru povodom najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Skup je okupio oko stotinak građana. Tokom burne rasprave članovi Centra za zaštitu i obranu od nuklearnog otpada prozvali su načelnika opštine Dvor Nikolu Arbutinu da nije potpisao peticiju protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te da ima skrivene motive jer je i svog sina upisao u osnovnu školu u Zagreb.

Pozvali su ga da potpiše peticiju pred svima na okruglom stolu, ali on to nije učinio. Arbutina

 je podsjetio da je Opštinsko vijeće reklo da se protivi ideji odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te da će omogućiti građanima da dobiju sve informacije.

"Nakon toga, kada država, odnosno državne institucije uključe općinu Dvor u proces odlučivanja, to će biti dobra podloga da građani mogu adekvatno donijeti odluku. Kako građani kažu, općina Dvor će te stavove zastupati", poručio je Arbutina.

Peticiju koja je pokrenuta prije mjesec i po dana protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori dosad je potpisalo 3.000 ljudi iz Dvora te 2.800 iz Petrinje i okolnih mjesta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE