• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH: Ne izručujte Orića Srbiji

Autori mondo.ba Autori Agencije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je uputilo zahtjev pravosuđu Švajcarske i zatražilo da Naser Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije.

Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH, zahtjev pravosuđu Švajcarske Konfederacije, u kojem traži da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije, jer bi se na taj način ugrozio predmet Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu OT Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

"S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH.

"Tužilaštvo BiH spremno je na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH", saopšteno je iz ove institucije.

KOJIĆ: TUŽILAŠTVO STALO NA STRANU ORIĆA

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić istakao je da se Tužilaštvo BiH otvoreno stavilo na stranu ratnog zločinca Nasera Orića, uputivši zahtjev pravosuđu Švajcarske da se Orić vrati u BiH, odnosno da ne bude izručen pravosuđu Srbije.

"Na ovaj način zloupotrebljava se institucija Tužilaštva BiH sa jedinom namjerom - da predmet 'Orić' završi u ladici, odnosno da se ne procesuira pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije i ne bude zadovoljena pravda", rekao je Kojić Srni. On je naglasio da je ovakvim postupkom Tužilaštvo BiH pokazalo i uradilo ono na šta Centar uporno upozorava kada je riječ o toj pravosudnoj instituciji. "Uvjeren sam, ukoliko postoji volja i želja za pravdom, da će vlasti Švajcarske razmotriti materijalne dokaze i izručiti Nasera Orića Srbiji", zaključio je Kojić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE