• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda osudio napad na Vučića

Autor SRNA

Na prijedlog Kluba srpskih delegata Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je u dnevni red današnje sjednice uvrstio a potom usvojio zaključke u vezi sa događajima od 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Prvim od tri zaključka Dom naroda BiH je najoštrije osudio napad na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima.

Dom naroda izrazio je i duboko žaljenje što je predsjednik Vlade Srbije doveden u takvu situaciju i uputio je izvinjenje Vučiću, uz nadu, kao što je i sam rekao, da sve što se desilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemlje.

"Dom naroda traži od svih nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima", treći je usvojeni zaključak.

Prije glasanja delegatima se obratio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić koji je ocijenio da ovi zaključci u dobroj mjeri korespondiraju sa zaključcima Savjeta ministara.

"Savjet ministara oštro je osudio napad na premijera Srbije i zadužio Ministarstvo bezbjednosti BiH da u saradnji sa policijskim agencijama pripremi detaljnu informaciju sa prijedlogom mjera", rekao je Zvizdić.

On je podsjetio da se jednim od zaključaka Savjeta ministara biH traži da nadležne institucije provedu hitnu istragu i da se otkriju počinioci kako bi u skladu sa zakonom bili procesuirani.

Zvizdić očekuje da će tražena informacija biti brzo gotova i da će predstavljati dobar materijal za raspravu.

Srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović zatražio je ranije danas od Savjeta ministara i Ministarstva bezbjednosti BiH informaciju u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula na komemoraciji u Srebrenici.

"Peti je dan od trenutka kad je BiH zadesio događaj koji je zemlju vratio nekoliko koraka unazad. U Srebrenici se, umjesto odavanja pijeteta žrtvama i porodicama koje su izgubile najdraže, dogodilo što se nije u ratu dogodilo - da predsjednik jedne vlade bude linčovan", istakao je Nović.

On je podsjetio da do danas u BiH nema zvanične informacije šta se uistinu i kako događalo u Srebrenici, ko je odgovoran za takvo stanje i čiji su propusti doveli do toga. "Srećna okolnost je da u BiH imamo sredstva javnog informisanja", rekao je Nović.

Nović je dodao da nema nikakvog smisla, ako će se informacija institucija BiH o ovom događaju čekati mjesecima kao što se čekala informacija o terorističkim napadima u Zvorniku i Bugojnu.

"Kako je moguće da istog dana nisu zasjedali resorno ministarstvo i nadležne agencije, već se sad govori da Tužilaštvo BiH treba da da neki zahtjev", upitao je Nović, koji smatra da je bilo potrebno i da oba parlamentarna doma BiH zasjedaju već 12. jula i izjasne se o događaju u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da su u protekla četiri dana od napada na Vučića svi nadležni počeli da "peru ruke", pa sad proizilazi da su političari čisti, a organizacioni odbor komemoracije još čistiji. "Bojim se da će u BiH nestati sapuna koliko peru ruke od toga šta se dogodilo i ko je odgovoran", ocijenio je Nović.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je da ovo ministarstvo nije danas u mogućnosti da da sveobuhvatnu informaciju u vezi sa događajem u Srebrenici, za koji je rekao da će imati velike refleksije po ugled BiH. "Očigledni su propusti u organizaciji, ali ne želimo prejudicirati", kaže Krešić.

On je najavio da će Domu naroda za sljedeću sjednicu biti dostavljena detaljna i tačna pisana informacija o pripremama i događajima na dan komemoracije u Potočarima, koja će biti bazirana na informacijama medija, bezbjednosnih i obavještajnih agencija.

Na ovakav odgovor Nović je izrazio nezadovoljstvo, ocijenivši da značaj te informacije krajem avgusta ili u septebru neće imati istu težinu kao što bi imao sada. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE