• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Izetbegović hoće da sakrije suštinu napada"

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će organi BiH sakriti suštinu napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

 Razlozi sakrivaja napada na Vučića Izvor: MONDO montaža/Tanjug, Zoran Žestić
Izvor: MONDO montaža/Tanjug, Zoran Žestić

  Dodik je u Beogradu rekao da, kada je riječ o istrazi o ovom napadu, od organa BiH "ne očekuje ništa drugo, osim da sakriju suštinu" i dodao da je "i (bošnjački član Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović zainteresovan da sakrije suštinu napada".

On je ponovio da Republika Srpska raspolaže informacijama da je ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić, prerušen, bio na komemoraciji u Potočarima 11. jula i podstrekavao napad, kao i da su te informacije potvrđene iz Sarajeva.


"To su podaci koje dobijam iz Sarajeva iz veoma povjerljivih izvora", rekao je Dodik nakon susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je agencija, čiji je vlasnik savjetnik Bakira Izetbegovića, obezbjeđivala skup u Potočarima i dodao da ne zna šta još od podataka treba dostaviti da bi se vidjelo koje su bile namjere.

Dodik je istakao da danima poslije ovog napada nema adekvatnih reagovanja zvaničnih organa BiH - ni Predsjedništva, ni Savjeta ministara BiH.

"Nema odluka, nema stava Predsjedništva, Savjeta ministara, parlamenta. Samo postoje larma i galama koje treba da sakriju suštinu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da u ovom slučaju jedino treba računati na djelovanje organa Republike Srpske i Srbije.

Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku napadom na Vučića napadnuta Srbija, da je predsjednik Vlade Srbije napadnut s namjerom da bude ubijen, te da se preko toga ne može preći i da to nije u interesu srpskog naroda.

"Možemo razumjeti da je to u interesu Bakira Izetbegovića, ali nije u našem interesu", rekao je Dodik i istakao da policija i Specijalno tužilaštvo Republike Srpske istražuju taj događaj.

Dodik je uvjeren da će Tužilaštvo BiH izuzeti ovaj predmet od Tužilaštva Srpske onda kada istraga bude prikupila više elemanata "da se ne bi dalje ništa dešavalo".

On je ponovio da su "atentat na Vučića organizovali ljudi bliski rukovodstvu Bošnjaka, prije svega Bakiru Izetbegoviću".

Dodika navodi da je riječ o insceniranoj tobožnjoj spontanoj reakciji da se izvrši ono što je i namjeravano i što i je sam Bakir Izetbegović nazvao "spontanim linčom".

"To je za nas pokušaj atentata. Policija Republike Srpske autonomno provodi istragu i najbliža je tim dokazima", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da Bakir Izetbegović ne može da govori o svojoj politici pomirenja, jer želi ukidanje Republike Srpske i BiH po odredbama "Islamske deklaracije" njegovog oca Alije Izetbegovića.

Predsjednik Dodik je primijetio da u Srebrenici nije uzvraćeno na pruženu ruku Vučića, kojem je Bakir Izetbegović garantovao bezbjednosti, "koju je mogao da obezbijedi, ali nije".

Prema njegovim riječima, očigledno da poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović nije znao za to, pa je nevješto pokušao da smiruje razularenu masu koja je krenula da učini ono što su neki podstrekivali.

"Većina Srba u Republici Srpskoj napad na premijera Srbije doživljava kao napad na svog premijera, na svoju instituciju", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je reagovanje "Majki Srebrenice" bilo primjereno, ali da je problem kada njihove aktivnosti u znak sjećanja na žrtve pređu u političko djelovanje, što se često dešava.

Govoreći o pritiscima sa ciljem dalje devastacije Republike Srpske, Dodik je naveo britansku rezoluciju o Srebrenici i to što su u zajedničkim institucijama stranci, zajedno sa Bakirom Izetbegovićem, postavili ljude koji ne vode računa o Republici Srpskoj i koji su krenuli "spiralom izdaje koja traje".

"U posljednja tri mjeseca više od 19 nadležnosti koje smo osporavali i branili godinama već su završile na nivou Sarajeva", rekao je Dodik.

On je naveo da je to dodatna degradacija Srpske i pokušaj da se Srpska dovede do toga da u dogledno vrijeme bude turistička atrakcija "koja nema ništa drugo, osim bivšeg postojanja".

Dodik je rekao da je narod u Srpskoj uznemiren ponašanjem Suda i Tužilaštva BiH u slučaju Nasera Orića, da je odgovornost političara da na tu uznemirenost reaguju i da je zbog toga i donesena odluka o referendumu.

Na pitanje šta ukoliko od Srbije bude traženo da se distancira od Republike Srpske na svom putu ka EU, Dodik je rekao da Srbija nikada nije tražila bilo šta, niti se miješala i da je tu da poštuje Dejtonski mirovni sporazum.

"Imajući u vidu da se Srbija ponašala ovako i u težim trenucima, ne očekujem ništa drugo, osim razumijevanja i podrške Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpsku apsolutni primat dijalog o svim pitanjima u BiH, ali da želi i da se konsultuje sa Srbijom o važnim temama.

Dodik je potvrdio da će na jesen zajedničkom sjednicom dvije vlade u Bratuncu biti obilježen početak izgradnje mosta Bratunac - Ljubovija, dok će 4. avgusta uveče, na prelazu Rača, biti obilježen egzodus Srba iz Hrvatske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE