• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici izgurali Peru Bukejlovića iz kruga fabrike

Autor SRNA

Radnici fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja, koji i dalje štrajkuju, izgurali su jutros člana Upravnog odbora Peru Bukejlovića iz kruga firme, nezadovljni odnosom u rješavanju njihovih potraživanja.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Predrag Jorgić obrazložio je ovaj postupak nezadovoljstvom radnika prema Bukejloviću, koji je suvlasnik.

"Radnici su se jutros okupili radi potpisivanja saglasnosti da se putem Poreske uprave pokrene postupak izmirenja obaveza za 10 godina neuplaćenih poreza i doprinosa na plate", naveo je Jorgić novinarima.

Po dolasku Bukejlovića u krug fabrike, Jorgić je pojasnio da je pokušano pokrenuti razgovor o izlasku iz trenutne loše situacije u kojoj se radnici i "Trudbenik" nalazi. Radnici su potom, nezadovoljni insistiranjem da se pokrene proizvodnja bez isplate plata, Bukejlovića izgurali iz kruga fabrike.

Bukejlović je novinarima potvrdio da je krenuo na sastanak Upravnog odbora, kada su ga radnici zaustavili i izgurali ga iz kruga fabrike.

On je istakao da revolt radnika nije opravdan. "Da li neko može dobiti platu ako neće da radi ili nije radio deset mjeseci", rekao je Bukejlović, istakavši da su zbog takvog stanja u prethodne dvije godine smjenjena dva direktora.

Bukejlović je naveo da se traži rješenje da radnici počnu raditi, istakavši da se iz ranije ugovorenih poslova mogu isplatiti plate, ali da oni nisu spremni raditi.

Osvrnuvši se na potraživanja radnika da se uveže radni staž i isplate doprinosi, Bukejlović je istakao da ne bježi od plaćanja obaveza, ali da to zavisi od raspoloživih sredstva.

Prema njegovim riječima, "Trudbenik" ima dovoljno imovine čijom prodajom se mogu isplatiti obaveze, što se neće moći uraditi ukoliko dođe do stečaja.

Bukejlović je ocijenio nerazumnim zahtjev da se plate isplate sredstvima fonda solidarnosti Republiike Srpske, doznačenih na osnovu štete prouzrokovane prošlogodišnjim poplavama.

Tim sredstvima mogu se popraviti poplavljene mašine, kojima se može pokrenuti proizvodnja u smanjenom obimu, naveo je Bukejlović.

Nakon što je policija obavila razgovor sa Bukejlovićem i okupljenim radnicima, Bukejlović je ušao u fabrički krug.

Skupština akcionara fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja imenovala je na posljednjoj sjednici Peru Bukejlovića, Zorana Lukića i Vinka Brestovca za nove članove Upravnog odbora ovog preduzeća, čime je, nakon 10 mjeseci, okončano upravljanje predstavnika malih akcionara ovim preduzećem.

Radnici Fabrike "Trudbenik" iz Doboja stupili su 5. juna u generalni štrajk jer Uprava nije ispoštovala dogovor o izmirenju prethodnih obaveza.

Radnici su štrajkovali i 9. februara, zahtijevajući da im bude isplaćeno sada već 18 zaostalih plata i doprinosa, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i bolje uslove rada.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE