• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko u SB UN: Crtanje granica je iza nas

Autor SRNA

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Savjetu bezbjednosti UN da je vrijeme crtanja granica u BiH završeno i da je Dejtonski sporazum izboren teškom mukom, zbog čega ga treba čuvati i konsolidovati.

"Povodom dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma moramo imati veća očekivanja i ponovo vidjeti konkretne rezultate i pozitivan impuls kakav smo imali u prvoj deceniji mirovnog procesa", rekao je Incko u današnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Incko je pozdravio usvajanje "ambicioznog i koordinisanog programa reformi" na nivou BiH i entitetskih organa vlasti, koje je ocijenio kao veliki korak naprijed.


"Potrebno je provesti program ozbiljnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi kojima će se poboljšati funkcionalnost, privući investicije i osigurati zapošljavanje", dodao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, sljedećih nekoliko mjeseci biće od ključnog značaja jer će pokazati da li su vlasti opredijeljene da provedu svoj reformski program.

"Neke od reformi biće teške, ali će pružiti nove šanse za BiH i njene građane", poručio je Incko.

Incko je u govoru ukazao na usvajanje deklaracije SNSD-a o održavanju referenduma o nezavisnosti 2018. godine i rekao da je "zabrinut zbog te prijetnje", iako je riječ o "stranačkom dokumentu koji nema zvaničnu vrijednost".

On je rekao da odluka Narodne skupštine Republike Srpske iz jula ove godine o referendumu o pravosuđu BiH još nije objavljena niti je stupila na snagu i da očekuje od vlasti Republike Srpske da se "povuku sa ivice" i obustave rad na referendumu.

Incko je poručio međunarodnoj zajednici da treba da nastavi da pomaže BiH kako bi se "zadržao i ubrzao pozitivni momenat" iz posljednjih nekoliko mjeseci i da treba da odgovori na izazove sa kojima je suočen Dejtonski sporazum, poput inicijative za referendum u Republici Srpskoj.

"Crtanje granica je iza nas. Koliko god se neki trudili, podjele i secesija su propale strategije koje su poražene prije 20 godina", rekao je Incko.

Incko je rekao da je budućnost BiH u EU i poručio vlastima u BiH da je "na stolu iskrena ponuda EU koja pruža šansu za bezbjedan, napredan i dostojanstven život za sadašnje i buduće generacije".

"Ta prilika mora se zgrabiti sa obje ruke", naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Incko je u govoru podsjetio na pozitivne rezultate u BiH u godinama poslije rata, poput uspostavljanja slobode kretanja, povratka izbjeglica, uspostavljanja vlasti na nivou BiH, stabilizacije ekonomije i uspostavljanja pravosuđa na nivou BiH.

On vjeruje da je veliki napredak moguć u narednih 10 godina ako bude političke volje da se provedu suštinske reforme i zemlja pokrene naprijed i ako bude postojala čvrsta podrška punom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Crtanje granica je iza nas sad prelazimo na postavljanje zicane ograde visine od 3 metra. Napomena. Nismo prvi poceli

MONDO REPORTAŽE