• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat RS: Sve je u rukama poslodavca

Autor Anadolija

Stav Saveza sindikata Republike Srpske i dalje je: "Ne, novom zakonu o radu", nakon što su analizirali radnu verziju ovog zakona, izjavila je danas Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Ona je nakon konsultacija predstavnika Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS i Saveza sindikata RS o radnoj verziji novog zakona o radu izjavila da su predstavnici Saveza na konsultacijama konstatovali da je ovaj radni tekst konceptualno takav da se u njemu ne može ništa poboljšati.

"Ono što je promijenjeno, promijenjeno je na štetu radnika. Radnici ne bi mogli da odlučuju ni o čemu, pa čak ni o cijeni rada. Činjenica je da nismo destruktvini i iznijeli smo određenu ponudu, pa vidjećemo kako će se izjasniti Vlada RS", kazala je Odžaković.

Najteže će biti radnicima u privredi

Naglasila je da ovaj tekst "ne nudi mladima priliku da se zaposle, čak se produžava radni vijek, o kolektivnom ugovoru možete pregovarati, ali nikad neće biti zaključeni i iz njihovog donošenja isključena je Vlada RS".

"Dobro je samo ono što je prepisano iz postojećeg Zakona. Radna verzija najteže pogađa radnike u privredi, a želimo tu određeno poboljšanje. Sve što je dato kao poboljšanje, kad ga izanalizirate, to nije to, i čak se i smanjuju prava. I oko plata i otkaza pogoršano je i sve je u rukama poslodavaca", istakla je Odžaković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, kazao je da je razgovor protekao u korektnoj atmosferi iako su različitih mišljenja.

Objasnio je da je Savez sindikata bliži izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o radu, nego novom konceptu koji im je ponudilo Ministarstvo. Savanović je rekao da nije tako kako govori Velka Odžaković, jer ima i dobrih rješenja, što ne znači da se kroz dijalog ne može doći i do boljih rješenja.

Pregovorima do poboljšanja teksta zakona

Naglasio je da je cilj Vlade RS da se kroz pregovore promijene određene stvari koje ne odgovaraju nekom od socijalnih partnera. Savanović je rekao da je radna varijanta objavljena na sajtu Ministarstva i da svi mogu da se upoznaju sa tekstom.

Konsultacijama u Administrativnom centru Vlade RS prisustvovali su ministar Savanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar pravde Anton Kasipović. Savez sindikata RS predstavljala je Velka Odžaković, kao i Milenko Granulić i Vlado Pavlović, članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

Vlada Republike Srpske usvojila je 23. novembra radnu verziju novog zakona o radu, koja je 24. novembra upućena socijalnim partnerima na razmatranje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE