• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćeman: Odluka o Danu RS još nije donesena

Autor SRNA

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman tvrdi da još nije donesena odluka ovog suda o 9. januaru kao Danu Republike Srpske i ističe da su najavljena izdvojena mišljenja za čije dostavljanje je rok 15 dana.

"Postoje izdvojena mišljenja koja mogu biti dostavljena u roku od 15 dana, a već su najavljena. Mislim da bi odluka stranama trebalo da bude otpremljena tek za nekih 20 dana", rekao je Ćeman portalu "Nezavisnih novina".

On nije želio da komentariše izjavu zamjenika predsjednika Ustavnog suda BiH Margarite Nikolovske, koja je, između ostalog, rekla da nedavnom odlukom ovaj sud nije ukinuo 9. januar kao Dan Republike.

Ćeman smatra da je Nikolovska samo pojasnila procedure. "Rano je za bilo kakve reakcije i komentare, jer niko nije vidio odluku, a političke izjave ne bih komentarisao", rekao je Ćeman.

Makedonski sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska rekla je da ovaj sud svojom nedavnom odlukom nije ukinuo 9. januar kao Dan Republike, te da postoji mogućnost njenog preispitivanja ukoliko budu dostavljeni novi dokazi.

"Ustavni sud BiH nije ukinuo 9. januar kao Dan Republike. Svojom odlukom samo je ostavio prostor za otklanjanje diskriminacije i usklađivanje člana 3b Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH", rekla je Nikolovska za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio je da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar - Dan Republike.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su ranije zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

U izjavi je kao neprihvatljiva ocijenjena odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra koja je donesena na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Odlučeno je da u narednom periodu bude raspisan referendum na kome će se građani Srpske izjasniti o tome da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske i da li su za to da 9. januar ostane Dan Republike.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE