• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mljekari iz RS traže novi sastanak sa premijerkom

Autor SRNA

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske ponovo će zatražiti sastanak sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović

Na tom sastanku bi bilo razgovarano o isplatama premija za mlijeko i drugim problemima u vezi sa položajem mljekara, izjavio je danas predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.
Na konferenciji za novinare, nakon sastanka Upravnog i nadzornog odbora i članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, koji je održan u preduzeću "Mlijekoprodukt" u Kozarskoj Dubici, Usorac je ocijenio da je situacija u mljekarskom sektoru u Srpskoj kritična.

On je naveo da su na današnjem sastanku analizirani zaključci sa sastanka u Gradišci, gdje su donesene odluke da se ne ide u proteste, od kojih se odustalo nakon isplate dvije mjesečne premije za mlijeko i obećanja da će biti isplaćene decembarske premije, koje nisu isplaćene u prošloj sedmici.

Usorac je rekao da je na sastanku razgovarano i o drugim pitanjima u vezi sa organizacijom i radom Udruženja, dodajući da je dug resornog ministarstva za prošlu godinu veći od 11 milona KM, od kojeg je jedna premija za mlijeko, a većina investicije za nabavku opreme čije trošlove su snosili mljekari, dok se u ovoj godini duguje 25 miliona KM za podsticaje poljoprivrednicima.

"Bez para ne možemo izdržati ovako jaku konkurenciju iz EU, pritisak dampinških cijena iz EU, smanjenje otkupa mlijeka i gubljenje proizvođača", rekao je Usorac.

On je naveo da je udruženje samo u prošloj i ovoj godini izgubilo više od 200 članova koji su prestali da predaju mlijeko i ne plaćaju članarinu.

"Moramo se boriti za te ljude, jer su oni vrlo važni u selima koja nam ostaju prazna. Mi sada prosipamo 20 odsto mlijeka, na nivou godine to je 20 miliona litara mlijeka, a to je 20 miliona maraka", rekao je Usorac.

On je dodao da su mljekare zatrpane proizvodima, a nemaju plasmana jer se mlijeko uvozi iz EU, a na domaćem tržištu ostaju viškovi.

Usorac je ocijeno da je cijena mlijeka u Republici Srpskoj relativno visoka, ako se uzme cijena u EU, koja sa druge strane daje redovne podsticaje i jednokratne pomoći poljoprivrednicima.

On je naveo da na području Srpske ima nešto manje 4.500 proizvođača mlijeka, a 2006. godine, kada je formirano Udruženje, bilo ih je oko 17.000.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić kaže da su na današnjem sastanku mljekari izložili svoje probleme, a Udruženje pokazalo jedinstvo u donošenju zaključaka po kojima će u ovoj godini djelovati.

"Najveći problem je što se mljekare sada suočavaju sa problemima u plasmanu proizvoda, a to direktno utiče na nas proizvođače, posebno one manje", ocijenio je Arsenić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE