• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dmičić o 9. januaru: Tražimo rješenje

Predsjednik Tima Narodne skupštine za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske tvrdi da Tim sve radi s ciljem primjene odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke sa referenduma.

Mile Dmičić je istakao da će se rješenje tražiti izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o praznicima Srpske ili donošenjem posebnog zakona o Danu Republike.

"Ne postoji nikakav prijedlog zakona, već mnoštvo ideja, sugestija i mogućnosti. Još rješenje nismo domislili, nastavljamo dalje rad s ciljem donošenja rješenja koje neće derogirati Srpsku", rekao je Dmičić.

On je rekao da od Ustavnog suda BiH nije osporen Dan Republike, već samo član o 9. januaru.

"Dan Republike je i dalje istorijska i politička činjenica koja nijednim aktom pravnog i političkog karaktera ne može biti dovedena u upitnost. U tom smislu sada se traži rješenje koje će biti prihvaćeno od Ustavnog suda i zadovoljeno sa stanovišta održanog republičkog referenduma na kome je skoro 100 odsto građana Srpske reklo da 9. januar, Dan Republike i dalje treba obilježavati", ocijenio je Dmičić.

On je dodao da je Tim zasjedao juče po preporuci Vlade Srpske koja je samo obavila raspravu o određenim rješenjima i nije utvrdila nijedan zakon.

Dmičić je rekao da Srpska ne može biti predmet ustavnog sudovanja, ali da Tim i institucije traže najbolje rješenje u legalističkom odnosu prema odlukama Ustavnog suda BiH.

"Svjesni smo da šta god donesemo može biti predmet ocjenjivanja vitalnog nacionalnog interesa i možda ponovne pravne procedure pred Ustavnim sudom", rekao je Dmičić.

Član Tima Nikola Mojović rekao je da se to tijelo Narodne skupštine juče nije opredijelilo ni za jedno od medijski pominjanih rješenja.

"Ne želimo da prebrzo riješimo stvar bez ozbiljnog razmišljanja. Ta pitanja čisto pravno razmatramo. Nas ne interesuju mnogo političke riječi. Nevjerovatno je da je Ustavni sud jedne države podigao pitanje o prazniku na nivo da se trese čitav pravni poredak bez imalo razumijevanja za stvarnost i pravo", naveo je Mojović.

On je rekao da se rješenje ne može očekivati sutra, ali može za nekoliko mjeseci jer će u svemu učestvovati puno faktora.

"Tim nije mjesto rješavanja ovog problema i stvar se rješava u Narodnoj skupštini gdje će parlamentarci odlučiti kako smatraju da je najbolje", istakao je Mojović. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE