• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH slavi Dan nezavisnosti, Srpska ne

Dan nezavisnosti BiH obilježen u Srebrenici iako se u ostatku RS ne slavi. U FBiH proslavljaju godišnjicu referenduma o samostalnosti BiH.

 FBiH slavi Dan nezavisnosti, Srpska ne Izvor: MONDO

Načelnik opštine Srebrenica Osman Suljić i potpredsjednik Skupštine ove opštine Zulfo Salihović danas su priredili svečani prijem povodom obilježavanja 1. marta koji se kao Dan nezavisnosti BiH, proslavlja samo u dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Prijemu u srebreničkom Kulturnom centru prisustvovalo je pedesetak osoba, među kojima nekoliko bošnjačkih odbornika i zaposlenih Bošnjaka u opštinskoj administraciji, kao i nekoliko povratnika i predstavnika nevladinog sektora.

U Srebrenici je danas radni dan za razliku od prethodnih godina, kada je bošnjačko opštinsko rukovodstvo proglašavalo neradnim danom 1. mart, dan koji se u Republici Srpskoj ne praznuje i tretira kao dan organizovanja separatističkog refenduma za otcjepljenje BiH od Jugoslavije protiv volje srpskog naroda u BiH.

Ovom prijemu nisu prisustvovali članovi opštinskog rukovodstva iz reda srpskog naroda, kao ni srpski odbornici, privrednici i zaposleni u opštinskoj administraciji.

Suljić je, pozdravljajući i zahvaljujući prisutnima na odzivu, izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, kao načelnik i Bošnjak, što se 1. mart njeguje kao praznik.

''Tog dana 1992. godine građani BiH su se većinom glasova izjasnili na referendumu za njenu samostalnost. BiH je naša jedina država i želimo njen prosperitet u sastavu Evropske unije'', rekao je Suljić i uputio poruku Srbima u Srebrenici da Bošnjaci žele da grade suživot u demokratskoj BiH u sastavu EU.

Potpredsjednik Skupštine ove opštine rekao je da današnje obilježavanje 1. marta nije odraz nečijeg prkosa, nego korištenje mogućnosti da se po, kako je naveo, zakonu Republike BiH koji još nije promijenjen, 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti.

On je sugerisao liderima i rukovodstvima političkih partija u BiH da utvrde i u parlamentima usvoje zakon o datumima koje će svi u BiH prihvatiti kao praznike i koji neće dovoditi do razdora.

Dan nezavisnosti BiH praznuje se u znak sjećanja na 1. mart 1992. godine kada je organizovan referendum o nezavisnosti BiH, na koji nisu izašli Srbi i taj datum za stanovnike RS nema praznični karakter.

U Republici Srpskoj je danas uobičajan radni dan, a tako je i u hrvatskim županijama.

Zvaničnici RS navode da 1. mart ne može biti praznik za celu državu i da se kao Dan BiH treba obilježavati 21. novembar, kada je donesen Dejtonski sporazum po kome funkcioniše BiH kao složena zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda u njoj.
Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član u Predsedništvu Haris Silajdžić položili su cvijeće i odali poštu na spomen-obilježju kod Vječne vatre u Sarajevu.

"U svakoj državi Dan nezavisnosti je jedan od najvažnijih praznika, pa tako i za nas", Bosance i Hercegovce, rekao je Silajdžić.

On je potvrdio da se u cijeloj državi ne obilježava 1. mart kao Dan nezavisnosti, navodeći da će to proći i da se u dijelu države, gdje se slavi osjeća malo više praznične atmosfere.

"Ima sve više političkih subjekata koji se uključuju u proslavu Dana nezavisnosti i stvari čini mi se po tom pitanju idu nabolje. Svim Bosancima i Hercegovcima želim sretan praznik. Imamo pravi biti ponosni na ovaj dan i imamo pravo da ga slavimo punog srca", rekao je Komšić.

Inače BiH je jedina država koja nema zakon o praznicima, jer do sada nije bilo moguće postići saglasnost za zajedničke praznike, koji bi se obilježavali na cijelom prosotoru BiH.

Trenutno su na snazi entitetski zakoni, koji se različito obilježavaju na prostoru RS i Federacije BiH. Jedini praznici koji se obilježavaju na cijelom prosotoru BiH su Nova godina i Međunarodni praznik rada - 1. maj.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE