• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje Dana nezavisnoti uz provalu

Dan nezavisnosti BiH svečano obilježen u Parlamentarnoj skupštini BiH. Organizatori nisu imali dozvolu za korištenje sale, pa su u nju provalili.

 Obilježavanje Dana nezavisnoti uz provalu Izvor: MONDO

Skupština Kantona Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990. u ponedjeljak su u Sarajevu ipak održali svečanu sjednicu povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, iako nisu dobili dozvolu za korištenje Velike sale PS BiH

Kada su gosti došli Velika sala PSBiH, u kojoj je bilo predviđeno održavanje sjednice, bila je zaključana, jer svoju saglasnost za održavanje sjednice, uz Sulejmana Tihića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije dao i predsjedavajući Milorad Živkovi. 

Nakon određenog vremena vrata tzv. velike sale provalio je nekadašnji poslanik SDA Ibran Mustafić.

Zbog nedostatka razglasa himna nije mogla biti emitirana, pa ju je intonirala grupa "Alegro".Na sjednici su govorili Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. te akademik Muhamed Filipović.

Nakon incidenta u Parlamentarnoj skupštini oglasio se i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Milorad Živković.

"Nasilni upad u Veliku salu Parlamentarne skupštine BiH krivično je djelo, zbog čega će nadležni organi biti pozvani da odgovorne za to adekvatno sankcionišu", saopšteno je iz Živkovićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da Živković nije dao saglasnost za korištenje Velike sale za svečanu akademiju povodom 1. marta, u organizaciji Foruma parlamentaraca BiH 1990 i da su o tome blagovremeno upoznate nadležne zajedničke službe u zgradi parlamenta.

Zahtjevu ove organizacije udovoljio je predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić davanjem na korištenje Plave sale Parlamentarne skupštine, dodaje se u saopštenju.

Iz Živkovićevog kabineta podsjećaju da je, nakon što su pojedine organizacije i udruženja u bliskoj prošlosti zloupotrijebili skupštinske prostorije, Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH dogovorio uslove i načinje korištenja skupštinskih sala te ustupanja prostorija trećim licima.

Definisano je da da dozvolu za korištenje Velike sale daju predsjedavajući oba doma, a Bijele sale i Plave sale predsjedavajući domova koji zasjedaju u tim salama, uz potpisivanje standardnog ugovora.

Sjedeći u prvom redu obijene Velike sale akademiji su prisustvovali bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić, ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i akademik Muhamed Filipović.

U Federaciji BiH 1. mart proslavlja se kao dan nezavisnosti, jer je tog dana 1992. godine održan referendum o otcjepljenju BiH od SFRJ.

Početkom godine zgradu Parlamentarne skupštine BiH bespravno su za svoje proteste zloupotrijebili civilni invalidi, tražeći ratifikaciju Konvencije UN o pravima ove kategorije stanovništva, nakon čega je donijeta odluka o korištenju parlamentarnih prostorija.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE