• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganić uhapšen u Londonu, Srbija traži izručenje

Ratni član Predsjedništva BiH uhapšen na osnovu srpske potjernice, Beograd će ujutro uputiti zahtjev za ekstradiciju.

 Ganić uhapšen u Londonu, Srbija traži izručenje Izvor: MONDO

Britanska policija saopštila da je Ganić (63) zadržan na osnovu zahtjeva za izručenje zbog "zavjere za ubistvo i kršenja Ženevske konvencije, prevashodno zbog ubistva ranjenih vojnika".

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je Tanjugu da je bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić u ponedjeljak uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou na osnovu potjernice koju je za njim izdao beogradski Interpol.

"Ministartvo pravde će nadležnim organima Velike Britanije ujutru uputiti molbu za ekstradiciju Ganića Srbiji", najavila je ministarka pravde.

Ona je precizirala da je londonski Interpol o Ganićevom hapšenju obavijestio Interpol Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije je saopštio da je Ganić privremeno zadržan na londonskom aerodromu danas oko 14 sati na osnovu srpske potjernice, prilikom namjere da napusti Veliku Britaniju.

"Ganić je privremeno zaržan na aerodromu u Londonu, prilikom namjere da napusti Veliku Britaniju, na osnovu srpske potjernice i biće predat sudu koji će donijeti prvostepenu odluku o daljem postupanju", izjavio je Tanjugu zamjenik premijera Dačić, na osnovu saznanja kojima raspolaže srpski Biro interpola.

Prema njegovim riječima, Ganiću je privremeno oduzet pasoš do odluke drugostepenog organa.

I u ambasadi Velike Britanije u Sarajevu potvrđeno je da je ratni član Predsjedništva BiH zadržan na osnovu inicijalnog zahtjeva Srbije za njegovo hapšenje.

Portparol ambasade Velike Britanije u BiH Biljana Ristović rekla je agenciji Srna da će Ganić, koji je danas trebalo da napusti Britaniju, biti izveden" pred Osnovni sud gdje će mu biti predočeni navodi koji mu se stavljaju na teret".

Ona je istakla de će se Ganić pred Sudom izjasniti o navodima koji mu se stavljaju na teret, i da li se slaže sa izručenjem, nakon čega će Sud donijeti odluku da li da odredi njegovo puštanje uz kauciju.

Ganić je pušten sa aerodroma u Londonu 26. februara, poslije zadržavanja, uz objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga.

"Srpski Biro interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je tada Dačić.

Sarajevo je tada odbacilo navode da je Ganić zadržavan na londonskom aerodromu kao neistinite.

Sam Ganić je za Federalnu televiziju izjavio da je ta priča "orkestrirana iz Beograda", a kabinet člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića saopštio je u nedjelju da je u stalnom kontaktu sa Ganićem koji, kako navode, "potpuno slobodno boravi u Londonu I nesmetano obavlja svoje aktivnosti".

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici. U napadu je ubijeno i ranjeno više oficira i vojnika JNA.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE