• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Dejton dva – poigravanje sa stabilnošću BiH

“Svako prizivanje Dejtona dva predstavlja poigravanje sa stabilnošću BiH”, izjavio je Nikola Špirić nakon sastanka sa Mevlutom Čavušogluom

 Špirić: Dejton dva – poigravanje sa stabilnošću BiH Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope rekao da to predstavlja poruku dijelu političkog establišmenta u BiH da ne moraju ništa da rade i dodao da je takav stav najpogubniji za BiH, te da je Čavušoglu to razumio.

"Tokom sastanka upoznao sam Čavušoglua o situaciji u BiH, napretku i zastojima na evroatlantskom putu BiH. Zamolio sam da se pomogne BiH kada je riječ o liberalizaciji viznog režima", rekao je Špirić.

On je ukazao da je BiH ispunila više od 90 odsto postprijemnih obaveza Savjeta Evrope i da je vrijeme da se iz statusa monitoringa pređe u status demokratskog dijaloga sa Savjetom Evrope.

Špirić je rekao da nikom u BiH ne bi trebalo da smeta da neko lobira za BiH, jer je to interes svih u zemlji - kako Republike Srpske tako i Federacije BiH.

"Međutim, ukoliko neko lobira da dođe do promjene Okvirnog mirovnog sporazuma, a ne zna šta drugo nudi, to je igra bez jasnog rezultata. A BiH je umorna od eksperimenata i ovoj zemlji treba unutrašnji dijalog, a ne dijalog sa međunarodnim adresama koje ponekad stvaraju cirkus od BiH", rekao je Špirić.

On je naglasio da evolucija sistema mora doći iz BiH, a ne da dolaze revolucionarna rješenja u BiH, jer takva rješenja ne garantuju opstanak BiH.

"Čavušoglu mi je čestitao 1. mart. Rekao sam mu da taj praznik slavi samo jedan dio BiH i da je ovo zemlja bez zakona o državnim praznicima. I oni kojima su puna usta BiH ne žele da se usvoji zakon o državnim praznicima", rekao je Špirić.

Špirić je na sastanku, na kome je učestvovala i specijalni predstavnik generalnog sekretara Savjeta Evrope Karolina Ravo, upoznao sagovornike o aktivnostima Savjeta ministara BiH kada je riječ o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE