• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski Srbi zabrinuti zbog oštre retorike

Sve izraženija međunacionalna netrpeljivost i oštra retorika može isprovocirati ekstremne strane u BiH na neželjene poteze, smatra Jovo Janjić.

 Sarajevski Srbi zabrinuti zbog oštre retorike Izvor: MONDO

Izvršni direktor udruženja Demokratska inicijativa sarajevskih Srba Jovo Janjić smatra da sve izraženija međunacionalna netrpeljivost i oštra retorika može isprovocirati radikalne i ekstremne strane u BiH da preduzmu određene radnje koje bi dovele do neželjenih posljedica.

Posljednja dešavanja, hapšenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, početak suđenja bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, proslava dana nezavisnosti u FBiH, kao i upad u veliku salu Parlamentarne skupštine BiH, prema Janjićevom mišljenju, doprinose povećanoj netrpeljivosti koja zabrinjava Srbe, a i Hrvate u Sarajevu.

"Nažalost, situacija u BiH se ne smiruje i zabrinjava nas naš položaj, jer se bojimo da bi neke ekstremne ili radikalne strane mogle preduzeti određene nepredviđene radnje koje bi mogle izazvati neželjene incidente i u kojima bi stradali nevini ljudi", izjavio je Janjić Srni.

Janjić smatra da ovakvoj situaciji doprinose predizborne aktivnosti političkih stranaka u kojima su "nametnute neke nacionalne teme i netrpeljivost prema drugima", što predstavlja privlačenje simpatizera i glasača na njihovu stranu.

"Vjerujem da među građanima svih naroda ima pametnih, trezvenih, tolerantnih i ljudi dobrih namjera koji su spremni na suživot i rješavanje problema na mnogo bolji i kvalitetniji način nego što ovi sada rade", naglasio je Janjić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE