• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dukić: Silajdžić na vrhu liste zločinaca nad Srbima

Ime Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, na spisku je osumnjičenih koji su počinili zločine nad Srbima u BiH

 Dukić: Silajdžić na vrhu liste zločinaca nad Srbima Izvor: MONDO

Taj spisak je Savez logoraša Republike Srpske dostavio Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije, rekao je Srni predsjednik ovog saveza Branislav Dukić.

Dukić je naveo da se na spisku nalaze imena više od 7.100 osumnjičenih lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su počinili ratne zločine nad 21.000 Srba u BiH

"Uloga Silajdžića u ratu u BiH bila je ključna kada je riječ o nabavci oružja i dovođenja mudžahedina", istakao je Dukić.

On je naveo da je Silajdžić za vrijeme proteklog rata u BiH lično obilazio logore za Srbe, kao što su "Tarčin", "Silos" i "Čelebić", kao i ostalih 536 logora za Srbe koliko ih je bilo u Federaciji BiH.

Dukić je izrazio uvjerenje da će, nakon hapšenja Ejupa Ganića u Londonu i njegovog sve izvjesnijeg izručenja Srbiji, biti na redu provođenje istrage i privođenje licu pravde Harisa Silajdžića, "budući da se bliže izbori u BiH, a sa njima i prestanak zaštitnog imuniteta za bilo koga od krivičnog gonjenja za ratne zločine".

Predsjednik Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Vlade RS Staša Košarac ranije je izjavio da je Tim MUP-a RS podnio Tužilaštvu BiH i okružnim tužilaštvima 925 prijava protiv 7 300 osoba za počinjene ratne zločine nad 23.000 Srba, ali da više od 90 odsto tih predmeta nikada nije procesuirano.

Bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić uhapšen je 1. marta u Londonu na zahtjev Srbije koja ga tereti za ratne zločine u BiH 1992. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE