• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganić naredio: Uništiti kolonu JNA... sve paliti

Audio zapis, snimak radio-veze dokaz da je Ejup Ganić naredio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

 Ganić naredio: Uništiti kolonu JNA... sve paliti Izvor: MONDO

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić naredio je napad u Dobrovoljačkoj ulici, izjavio je posljednji predsjednik Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović, koji je prije 13 godina završio istragu u predmetu "Dobrovoljačka".

Trifunović je potvrdio da na snimku radio-veze, koji je Vojni sud u Beogradu predao Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, Ejup Ganić izdaje sljedeću komandu: "Naređenje za sve jedinice, sva pokretna vozila neprijatelja uništiti. Pripremiti zapaljive smjese i sve paliti. Blokirati jedinicu i odmah po njima".

"To je jedan od glavnih dokaza Ganićevog protivpravnog delovanja s obzirom na to da to nije bila borbena kolona. Protivno svakom pravu on je naredio napad na mirnu kolonu vojske koja izlazi iz centra grada. Sama činjenica da se napada kolona, koja je međunarodno pravno zaštićena, je protivpravna i ima obeležja krivičnog dela", rekao je Trifunović "Glasu Srpske".

On je istakao da je istraga protiv Ganića završena i da je potjernica raspisana još 1996. godine, ali je rekao da je moguće da je odluka da se Ganić ne uhapsi te godine, kada je dolazio u Beograd, donesena na najvišem političkom nivou.

Prema Trifunovićevim riječima, postoji i snimak koji svjedoči da je general Jovan Divjak pokušao spriječiti napad govoreći svim jedinicama da to ne rade jer je suprotno međunarodnom pravu i da bi mogao da se napravi međunarodni problem.

"Govorio je da ne prave Vukovar od Sarajeva, jer su oko grada raspoređene jedinice JNA koje mogu da unište grad. Zatim se u radio-vezu ubacio Juka Prazina i rekao mu da `dolazi da ga zakolje ako mu je žao četnika`. Očigledno je da je u ovom slučaju prevagnula Ganićeva komanda", naveo je Trifunović.

On je kazao da je na toj optužnici bilo desetak političara, ministara, oficira Armije RBiH, osnivača Zelenih beretki i Patriotske lige, komandanata specijalnih jedinica.

Trifunović je dodao da bi bilo logično da Ganić sada bude izručen Srbiji s obzirom na to da je Vojska Srbije sljedbenik JNA i Vojske Jugoslavije i da se radi o stradanju tih vojnika.                        

General bivše JNA Milan Aksentijević rekao je da je član ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić naredio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

On je podsjetio da je Ganić u to vrijeme mijenjao tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, koga je JNA "sklonila, ali ne i uhapsila" po povratku sa pregovora iz Brisela, jer je obavještajna služba JNA imala informacije da su muslimani namjeravali da ubiju Izetbegovića, kako bi za to mogli da optuže JNA i Srbe.

Aksentijević je za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao da je u to vrijeme bio vođa tima JNA za saradnju sa UNPROFOR-om, i da je po nalogu generala Milutina Kukanjca pregovaro sa Ejupom Ganićem, kako bi se opkoljena komanda Armije mirno izvukla u Lukavicu, što je Ganić odbio, nastojeći da se po svaku cijenu ne sprovede prethodno postignuti dogovor sa Izetbegovićem.

"Mislim da je Ganić tada želio jednim potezom da ubije dvije muhe - da likvidira generala Kukanjca i da se riješi Izetbegovića", dodao je Aksentijević.

On je rekao da je 30 pripadnika JNA mučki ubijeno, čak "sprženo" 2. maja 1992. godine kada su pošli da pomognu oficirima i vojnicima koji su bili opkoljeni u Domu armije.

Aksentijević je rekao da je zločin u Dobrovoljačkoj najavio kakav će biti rat u BiH - "krvav, bezpoštedan i bez i malo poštovanja međunarodnog ratnog prava".

Ganić je 1. marta uhapšen na aerodromu Hitrou, na osnovu potjernice Srbije, koja ga sa još 18 državljana BiH, tereti za napad na konvoj tadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. kada su ubijena 42, a ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Viši sud u Londonu danas bi trebalo da donese odluku da li će uz kauciju od 200.000 funti osloboditi Ganića. Osnovni sud u Londonu u srijedu, 3. marta, odbio je zahtjev za oslobađanje Ganića uz kauciju obrazloživši da je on osumnjičen za ozbiljno i teško krivično djelo.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE