• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH ukinuo prvostepenu presudu Jurišiću i Ivaniću

Drugostepena presuda Suda BiH djelimično potvrđuje, preinačava i ukida presudu Miri Jurišiću i Mladenu Ivaniću od 24. juna.

 Sud BiH ukinuo prvostepenu presudu Jurišiću i Ivaniću Izvor: MONDO

Sud BiH, nakon razmotrene žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih Mire Jurišića i Mladena Ivanića, donio je drugostepenu presudu kojom se prvostepena od 24. juna 2008. godine djelimično potvrđuje, preinačava i ukida, saopšteno je iz Suda.

Vijeće apelacionog odjeljenja odbilo je žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu, te potvrdilo prvostepenu presudu u dijelu u kojem se odbija optužba za zločinačko udruženje optuženenih Zorana Đerića, Pericu Bundala, Rodoljuba Trkulju i Stojka Blagojevića.

Prvostepena presuda potvrđena je i u dijelu u kojem se Mladen Ivanić oslobađa optužbe za krivično djelo zločinačko udruženje. Ivanić je sa Zoranom Đerićem, Pericom Bundalo, Rodoljubom Trkuljom i Stojkom Blagojevićem, oslobođen optužbe za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u podstrekavanju.

Mladen Ivanić i Perica Bundalo oslobođeni su i optužbe za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, a optuženi Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Apelaciono vijeće odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca Mire Jurišića, te uvažilo žalbu Tužilaštva BiH i prvostepenu presudu preinačilo u dijelu odluke o kazni, tako da se Jurišiću za krivično djelo šumska krađa, za koje je oglašen krivim, utvrdila kazna zatvora od dvije godine i novčana kazna od 10.000 KM.

Za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, za koje je Jurišić, takođe, oglašen krivim, vijeće je utvrdilo kaznu zatvora od tri godine, pa je stoga osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine, s tim da mu se istovremeno izriče i novčana kazna od 10.000 KM.

U vezi osuđujućeg dijela prvostepene presude, koji se odnosi na Mladena Ivanića za krivično djelo nesavjestan rad u službi, žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana, dok je uvažena žalba Ivanićevog branioca. Presuda Suda BiH od 24. juna 2008. godine je u tom dijelu ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

U ostalom dijelu, koji se odnosi na oslobađanje dužnosti naknade troškova krivičnog postupka i mjere oduzimanja dvije novčanice, prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE