• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljekari u TK ne odustaju: Prijeti potpuni kolaps

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

"Tražimo samo ono što imaju i ostale kolege u drugim kantonima, sada je odluka na Vladi Tuzlanskog kantona", poručio je predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Admir Suljić.

 Tuzlanski doktori potpisuju otkaze Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

U ovom Sindikatu očekuju da će Vlada u petak na vanrednoj sjednici usvojiti njihove zahtjeve.

“Ako žele dobro svojim stanovnicima i doktorima onda će usvojiti naše zahtjeve. Ako ne, onda prijeti kolaps zdravstva u Tuzlanskom kantonu”, istakao je Suljić za MONDO i dodao da njihov zahtjev  za reprezentativnost i kolektivni ugovor čeka već tri mjeseca zbog smjene vlade ovog kantona.

“Do sada smo već dva puta dobijali reprezentativnost, pa su nam oduzimali. Naš sindikat broji 1030 ljekara, pa ako mi nismo reprezentativni neka oni kažu ko jeste. Jedini smo kanton koji nema kolektivni ugovor”, naglasio je Suljić.

Kaže da su nekoliko puta vodili razgovore sa Vladom Tuzlanskog kantona i da je dio njihovih zahtjeva stavljen u kolektivni ugovor nezavisnih sindikata čime su Sindikat doktora medicine i stomatologije praktično izbacili iz tog ugovora.

Sjednica Vlade TK u petak

Povodom štrajka i potpisivanja otkaza ljekara u ovom kantonu, osim vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je zakazana za petak, 22. juna, za narednu sedmicu zakazana je i redovna sjednica.

“Tražimo od vlade da nas prihvati kao socijalnog partnera kao i ostale kolege iz drugih kantona. Sjednica je u petak, dobili smo poziv i učestvovaćemo u njoj. Očekujem zrelu odluku i da nas priznaju kao ono što jesmo, da odlučujemo sami o svojoj sudbini”, ponovio je Suljić.

Istakao je da vlada ovog kantona ima dva izbora.

“Ili da nas uvaže ili da uruši zdravstveni sistem. Ako tako žele, neka bude. Ovo je neodgovorno ponašanje Vlade”, rekao je Suljić za naš portal i ponovio da ne traže ništa drugo do ono što imaju kolege u drugim kantonima FBiH.

Oko 550 doktora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije juče je u svim zdravstvenim ustanovama ovog kantona potpisalo otkaze, a kako navodi Suljić ta praksa će se nastaviti do petka.

“Nakon toga, ako ne prihvate naše zahtjeve slijedi predaja otkaza na protokol, otkazni rok od sedam dana, a onda i potpuni kolaps zdravstva”, naglasio je Suljić.

Doktore iz Tuzlanskog kantona podržao je i Strukovni sindikat doktora medicine RS čestitajući kolegama na hrabrosti da se na ovakav način bore za svoja prava.

“Dajemo punu podršku i podržavamo njihov način borbe. Po svim evropskim pravilima osnovno pravo je da možete osnovati sindikat i pravo na kolektivni ugovor”, rekao je za naš portal Miodrag Femić, predsjednik ovog sindikata izrazivši nadu da će kolege iz Tuzlanskog kantona dobiti to što traže.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE