• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogućnost humanitarne krize dodatni problem BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

BiH pokušava da pred zimu izbjegne humanitarnu krizu, usljed dolaska hiljada migranata na putu ka EU u ovu zemlju, koja je i sama suočena sa svojim ekonomskim i političkim problemima, piše AFP.

Agencija navodi da je BiH, koju opisuje kao siromašnu balkansku zemlju, postala česta stanica na novoj ruti kojom migranti, bježeći od ratova i siromaštva u Aziji, Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku nastoje da se domognu EU.

AFP piše da je na putu ka Hrvatskoj, koja je članica EU, kroz ovu "robusnu zemlju" ove godine prošlo više od 20.000 migranata, da BiH nerado prima nove migrante, te da se sporo odvija proces otvaranja prihvatnih centara.

Agencija UN za izbjeglice upozorila je da se, nakon što je otvaranjem dva nova prihvatna centra dupliran broj kreveta za migrante, van centara u BiH nalazi još više od 1.000 njih, što znači da bi sa dolaskom zime i prvog snijega situacija mogla da se pretvori u humanitarnu tragediju.

Bihać i migranti: Svakim danom sve gore

Mnogi migranti žive u šatorima ili napuštenim objektima u Bihaću, gradu na sjeverozapadu zemlje koji im je postao baza u namjeri da pređu granicu sa Hrvatskom.

Peter van der Auveraert iz Međunarodne organizacije za migracije izjavio je da je "sreća što su do sada bili blagi vremenski uslovi".

On je rekao da je cilj obezbijediti sklonište za oko 3.700 ljudi, koji su "u prolazu", a ne obezbjeđivanje stalnog smještaja.

Migranti odbijaju da se vrate u migrantski kamp u Velikoj Kladuši i žele da što prije dođu do granice sa Hrvatskom, što je prošle sedmice učinilo nekoliko stotina migranata.

Mnogi su se sukobili s policijom, jer im službenici nisu dozvolili da prođu, piše agencija i dodaje da oni koji su nadomak EU nisu zainteresovani za povratak. 

BOROVAC: MIGRANTI U USK SU PROBLEM BiH

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, koja je danas posjetila Unsko-sanski kanton, izjavila je da migranti u USK nisu problem samo tog kantona, već i BiH, te naglasila da je potrebna puna podrška zdravstvenim radnicima.

Borovčeva je naglasila da zdravstveni radnici čine izuzetne napore da pruže adekvatnu zdravstvenu pomoć, prije svega da se spriječi epidemija i razne zarazne bolesti.

"Djeca moraju biti vakcinisana, smještena i imati adekvatnu ishranu, a potrebno je da pokušamo obezbijediti vid obrazovne nastave", rekla je Borovčeva nakon sastanka sa predstavnicima ovog kantona o situaciji sa migrantima.

Ona je ukazala da za Unsko-sanski kanton nije obezbijeđena finansijska pomoć od državnih organa, te istakla da je podršku pružio Unicef, prenosi Televizija "N1".

"Tu je pomoć EU, odnosno Evropske komisije koja je dala sredstva iz IPA fondova od osam miliona evra. Ta sredstva ne koristi nijedno od nadležnih ministarstava", napomenula je Borovčeva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE