• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOMŠIĆ OŠTRO SRBIJI: Biće problema ako...

Autor mondo.rs

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je Beogradu da je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati jer u suprotnom, kaže, biće problema

 KOMŠIĆ OŠTRO SRBIJI: Biće problema ako... Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

U intervjuu za Telegraf.rs, Komšić kaže da će sa pozicije na koju je izabran u punoj mjeri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski, ali i da u Beogradu i Zagrebu treba da se zna da je granica na Drini, odnosno Uni.

Poručuje da i Srbija i Hrvatska mogu računati na njega, uz poruku:

"Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni. Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom".

Na opasku da njegova poruka "nećete imati problema sa mnom", zvuči gotovo kao prijetnja, Komšić kaže:

"Ja ne prijetim. Nisam ja baš toliko moćan da nekome prijetim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagraba i od Beograda. Tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlje i granica lijepog, normalnog ponašanja", naveo je.

Da ne govori, kaže, o uobičajnom diplomatskom ponašanju, poštovanju suverentita i integriteta BiH. "Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski, kada je riječ o BiH", kaže Komšić i dodaje da je BiH posebna, zasebna, nezavisna zemlja, kao što je to i Srbija, kao što je to i Hrvatska.

"I kada mi to poštujemo, tu činjenicu, nema razloga da i nas ne tretiraju na isti način", kaže Komšić i poručuje da ko kog pokušava da pređe tu vrstu crte ili granice, na način, koji ni ljudski pristojan, a kamoli politički normalan, "naravno da ćemo se braniti od takvih intervencija".

Šta nam drugo preostaje, pita Komšić I ponavlja: " Mi moramo da štitimo svoje interese i svoju zemlju".

On, ističe, neće da radi ni za Hrvatsku, ni za Srbiju, već samo za ono što je potrebno za mir u regionu.

Ako može, kaže, da pomogne bilo kome, I Srbiji i Hrvatskoj, i pojedinačno i politički da bude bolje, poručuje da treba računati na njega.

"Ali, molim vas samo, zaustavite se malo, jer vas i policija zaustavlja na Drini, Savi i Uni. Jer tu ulazite u BiH. I fizički, i politički, i kako god", naveo je Komšić.

Govoreći o priključenju BiH EU I NATO, Komšić je na opasku novinara da postoji izjava njegovog kolege u Predsjedništvu Milorada Dodika, da dok god Srbija ne promijeni odluku, neće ni Republika Srpska, odnosno srpski narod u BiH, kaže da Dodik ne može da govori u ime srpskog naroda.

"Mislim da Milorad Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda. On može govoriti u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi, koji su glasali za njega. U ime cijelog naroda, ne može", tvrdi Komšić.

Ubijeđen da je to, kako kaže, svima matematički jasno, Komšić kaže da se boji da se Milorad Dodik nije konsultovao sa svojim savjetnicima, kada je o tome riječ.

"Mi znamo da je protiv NATO, odnosno da to uslovljava Srbijom i putem Srbije ka NATO. Ali, moram ga podsjetiti da su odluke već donijete. Institucionalno. Institucije BiH su već donijele odluke. Te odluke nisu nikada mijenjane. Niti postoje šanse da se sada promijene", naveo je. Boji se, kaže, I da to više nije relevantan stav.

On eventualno može spriječiti onaj trenutak kada BiH treba da se izjasni da ide u punopravno članstvo u NATO. Ali, Akcioni plan za članstvo, što je posljednja stepenica pred punopravno članstvo, to je riješeno. Te su odluke donijete odavno", podsjeća.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Гз

Комшић још није сјео у фотељу али се излупета више него у предходна 2 мандата.

Dd

Milorad Dodik je dobio glasove od srpskog naroda,da ga predstavlja,štiti,da radi u ime srpskog naroda.Nije za njega glasao,neki drugi narod.Milorad Dodik predstavlja srpski narod i Republiku Srpsku a ne kao neki drugi.

Soko

Trazi guzici cepa.

komsije

Komsijama tj. komsicevim istomisljenicima poruka da se njihov glas cuje mogu uticati na procese do table RS. Unutar table RS je granica sa Srbijom. Pametnom dosta

MONDO REPORTAŽE