• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik, Džaferović i Komšić položili zakletvu

Autor SRNA

Milorad Dodik (SNSD) iz Republike Srpske, te Šefik DŽaferović (SDA) i Željko Komšić (DF) iz Federacije BiH danas su u Sarajevu inaugurisani u nove članove Predsjedništva BiH.

Nakon što im je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, DŽaferović i Komšić su izgovorili tekst zakletve koji glasi:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Oni su tekst zakletve pročitali pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić (PDP) iz Republike Srpske, te iz FBiH Bakir Izetbegović (SDA), dok Dragan Čović (HDZ) ne prisustvuje činu inauguracije.

Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu, što je bilo prvi put da jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položi pred entitetskim parlamentom.

Pošto je svaki od novoizabranih članova pojedinačno potpisao tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost (inauguracija), smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva, sedmom po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Današnjoj inauguraciji novog saziva članova Predsjedništva prisustvovale su zvanice iz javnog i političkog života u BiH, te diplomatskog kora.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE