Dodik Zakljucci nisu usvojeni da bi ih PIK usvajao ili odbacivao

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Dodik: Zaključci nisu usvojeni da bi ih PIK usvajao ili odbacivao

Izvor MONDO/Srna
Izvor MONDO/Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao, jer Savjet za provođenje mira nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

"Zaključke je usvojila Narodna skupština Republke Srpske, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima", rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira koji su odbacili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Da je njihovo organizovanje potpuna pravna besmislica, istakao je Dodik, još tada, 1995. godine upozorila je Paulina Nevil DŽons, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, na konferenciji u Londonu, kada se ovo tijelo i samoosnovalo.

"'Svi su znali da je riječ o podvali', tako je Paulina Nevil DŽons opisala osnivanje PIK-a. Visoki predstavnik ni po Dejtnskom sporazumu, niti po rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN nema nikakvu obavezu prema Savjetu za provođenje mira, te stoga smatram da je njihovo djelovanje u prošlosti, pa i ovo danas, mimo Dejotonskog sporazuma i mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da forum ambasadora u okviru Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vrijeme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konastantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH.

"Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke", poručio je Dodik. 

Čubrilović: Stranci ne mogu odlučivati umjesto institucija u BiH

Stavovi Savjeta za sprovođenje mira (PIK) neprihvatljivi su iz više razloga, između ostalog i zbog toga što određeni članovi PIK-a daju sebi za pravo da odlučuju i presuđuju u ime i umjesto legalnih organa u BiH, smatra predjsednik NS RS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da su za parlament Srpske stavovi Savjeta za sprovođenje mira (PIK) neprihvatljivi iz više razloga, između ostalog i zbog toga što određeni članovi PIK-a daju sebi za pravo da odlučuju i presuđuju u ime i umjesto legalnih organa u BiH, a navodno se zalažu za jačanje suvereniteta BiH.

Sve dok o bitnim pitanjima unutrašnjeg uređenja BiH, o odnosima između entiteta i konstitutivnih naroda nastoje da odlučuju stranci, a ne sami entiteti i narodi, naglasio je Čubrilović, ne može se govoriti o demokratiji i isključivoj odgovornosti domaćih političkih subjekata.

Možda će vas zanimati

"Umjesto da predstavnici drugih država, kojima je BiH ukazala gostoprimstvo, pozivaju na dogovor domaćih političkih aktera i sprovođenje izbornih rezultata, kako bi se završio izborni proces i, što prije, pažnja usmjerila na ekonomska, razvojna i druga životna pitanja, oni ponovo pokušavaju da nameću svoje stavove demokratski izabranim, legalnim organima domaće vlasti i, na taj način, pokazuju namjeru da, organima vlasti u BiH uskrate pravo da raspravljaju o svim važnim pitanjima za građane, narode i entitete, a samim tim i za cijelu BiH", istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Srpske, kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo, ima apsolutni legalitet i legitimitet da razmatra i donosi akte koji se odnose na aktuelne politike procese i odnose u BiH, posebno ukoliko se oni tiču ustavno-pravnog položaja Srpske.

"A, neustavan prenos nadležnosti se i te kako tiče statusa Republike Srpske, kao jednog od dva državotvorna entiteta od kojih je sastavljena BiH", naglasio je Čubrilović.

On smatra da je Narodna skupština Srpske imala puno pravo da raspravlja o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te da, na osnovu rasprave, usvoji odgovarajuće zaključke.

"To i jeste obaveza narodnih poslanika. Veoma važna je činjenica da nijedan narodni poslanik nije glasao protiv predloženih zaključaka", istakao je on.

Raspravom o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH, naglašava Čubrilović, Narodna skupština Srpske nije prekoračila svoje nadležnosti niti je prekršila Ustav ili ma koji zakon BiH, odnosno Srpske.

"Zaključci Narodne skupštine ne izlaze izvan okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne dovode u pitanje ničije pravo, niti imaju za cilj nametanje svoje volje bilo kome, nego, naprotiv, pozivaju da svi u BiH poštuju Dejtonski sporazum, da se uradi analiza o efektima neustavne transformacije nadležnosti u BiH i formiranja brojnih agencija i drugih službi za njihovo sprovođenje, te da se o tome otvori javni dijalog u BiH. To je politički stav Narodne skupštine na koji ona ima pravo", rekao je Čubrilović.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader