Američkom predsedniku Džordžu Bušu će tokom posete Sloveniji posebnu pažnju ukazati i 35 kuvara sa Brda kod Kranja.
Predovođeni vođom kuhinje Robertom Merzelom, oni će predsedniku SAD za sutrašnji ručak pripremiti kao predjelo narezani istarski pršut sa zelenim šparglama i paradajz čcorbu.
Za glavno jelo Bušu će biti poslužen goveđi file u listu od kelja sa mladim krompirom i povrćem, a za desert čuvena prekmurska gibanica sa vinskim šatoom od jagoda.
Uz predjelo će biti služeno tri godine staro vino "rebula" iz 2005.
Iz podruma poznatog vinara Marjana Simčiča iz Brda kod Nove Gorice, a uz glavno jelo deset godina staro vino "sara" iz podruma Borisa Lisjaka sa slovenačkog Krasa. Desert će američki predsednik zaliti slatkim šampanjcem "radgonska penina".
Ovakav meni i piće predložio je slovenački protokol, ali pojedini poznavaoci kulinarstva tvrde da je izbor potpuno pogrešan jer je, kako objašnjavaju, goveđi file u listu od kelja tipično međunarodno jelo, istarski pršut hrvatska zaštićena marka, zelenim šparglama je već prošlo vreme, dok se svež (slovenački) paradajz još ne može dobiti na pijaci.
Primedbi ima i na račun prekmurske gibanice, koja jeste tipičan slovenački kolač, ali se nikada ne sprema sa dodatkom šatoa od jagoda. Prekmurska gibanica je jednostavno prekmurska gibanica, i tačka, kažu kulinari.
(Beta/www.mtsmondo.com)