• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cipras: Vraćamo dugove i izlazimo iz krize 2019

Autor mondo.rs

Novi-stari grčki premijer Aleksis Cipras obećao je danas da će ubrzati pregovore sa međunarodnim kreditorima da bi zemlja izašla iz finansijske krize do 2019. godine.

Cipras je na prvoj sednici Vlade u novom sastavu rekao da se nada da Grčka neće biti pod nadzorom kreditora do kraja četvorogodišnjeg mandata njegovog novog kabineta.

U igri 86 milijardi evra

Nova vlada ima zadatak da sprovede sporazum zaključen ovog leta sa poveriocima iz EU i MMF. Za novi paket pomoći od 86 milijardi evra, Atina je odustala od tvrđeg stava prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mere štednje. Bez trećeg plana pomoći Grčka koja se oslanjala na međunardnu pomoć od 2010, bila je suočena bankrotom i potencijalno katastrofalnim izlaskom iz evrozone.

On je rekao da će mu prioritet biti pokretanje razgovora o smanjenju velikog državnog duga i jačanje poljuljanog bankarskog sistema, prenio je AP.

Grčka mora "brzo" da sprovede ono što je dogovoreno sa poveriocima, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u okviru sporazuma o trećem planu pomoći, izjavio je premijer.

"Treba brzo sprovesti ono o čemu je postigut dogovor sa poveriocima kako bi se završila prva procena programa i počelo da se pregovara o smanjenju duga", rekao je Cipras na prvom sastanku nove vlade.

Da bi izašla iz krize Grčka mora "restrukturirati dug” i postići “konkurentnost ekonomije".

Kao drugi prioritet, Cipras je naveo "dokapitalizaciju banaka kako bi se obezbedila likvidnost".

Siriza je na vanrednim izborima u nedelju dobila 35,5 odsto glasova što nije bilo dovoljno za njenu samostalnu vlast. Cipras je opet obrazovao vladu u koaliciji s desničarskom strankom Nezavisni Grci.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE