• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozitivno poslovanje: Banke u Srpskoj za tri mjeseca zaradile 35 miliona KM

Autor Dušan Volaš

Sve banke u Republici Srpskoj poslovale su pozitivno u prvom kvartalu ove godine sa ukupnom neto dobiti od 35,1 milion KM.

 banke u srpskoj zarada Izvor: MONDO - Mario Milojević

Ovo je znatno bolji rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno profit banaka je veći za čak 35,3 odsto ili za 8,2 miliona maraka.

Ukupni prihodi banaka u prvom kvartalu iznosili su 117,4 miliona КM i veći su za 5,4 miliona u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

Prihodi od kamata i slični prihodi, koji imaju dominantno učešće, zabilježili su blagi pad, dok su operativni prihodi imali rast.

Prihodi od kamata i slični prihodi iznose 62,1 milion КM i manji su za 700.000 КM, a operativni prihodi 37,9 miliona КM i oni su veći za 6,1 milion КM u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

"U strukturi prihoda od kamata i sličnih prihoda i dalje su najznačajniji prihodi po kamatama na kredite koji iznose 62,7 miliona КM i manji su za 600.000 КM ili jedan odsto u odnosu na isti period 2020. godine", navode u Agenciji za bankarstvo RS.

S druge strane, rashodi su smanjeni za 3,8 miliona КM i iznosili su 83,7 miliona КM.

"U ovom izvještajnom periodu karakterističan je veći rast prihoda, koji su porasli za pet odsto, u odnosu na ukupne rashode koji su manji za četiri odsto. To ukazuje da su banke bolje upravljale svojom profitabilnošću u ovom izvještajnom periodu", dodaju u Agenciji.

U ovoj godini je došlo i do rasta kamatnih stopa, pa je tako prosječna efektivna kamatna stopa na kredite banaka iz RS u prvom kvartalu iznosila 5,64 odsto, odnosno veća za 0,09 odsto.

(Mondo/Capital.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE