• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Investitori u svijetu premještaju fabrike, BiH ima istorijsku šansu"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

BiH i region imaju istorijsku šansu da, zbog poremećaja globalnih lanaca snabdijevanja, zauzmu mjesto prethodnih dobavljača, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

 ''Investitori u svijetu premještaju fabrike, BiH ima istorijsku šansu" Izvor: Envato

Egrlić je naveo da BiH i region mogu zauzeti značajniju poziciju u generalnom lancu snabdijevanja, koji se pomjeraju sa istoka prema Evropi, te pojasnio da je prednost BiH blizina, tradicija, znanje i vještine koje imaju njeni stručni kadrovi.

Na prezentaciji studije "Potencijal zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post kovid periodu", Egrlić je rekao da je studija pokazala sve prednosti i nedostatke BiH i regiona, odnosno potrebe privrednika.

"Pozicija BiH u ovoj studiji nije toliko loša, ali ima puno prostora za unapređenje poslovnog ambijenta, poput razvoja infrastrukture, potrebe za političkom stabilnošću, izgradnje prohodnijeg administrativnog sistema", istakao je Egrlić.

Povezano

Prema njegovim riječima, privreda u BiH radi "sizifov posao", odnosno bori se, zauzima svoje mjesto na svjetskom i tržištu EU, ali, nažalost, političe poruke koje se mogu čuti u zemlji i nesigurnost koja vlada u regionu otežava posao ekonomiji BiH.

"U tom smislu bojim se da nećemo iskoristiti šansu koja nam se pružila, a ovakve prilike se rijetko pružaju", istakao je Egrlić.

Direktor Agencije za upapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ Milica Marković rekla je da su investitori i dalje zainteresovani za ulaganje u BiH, kao i da mnogi strani investitori razmišljaju o premještanju proizvodnih pogona u zemlje zapadnog Balkana, gdje BiH može imati i te kakvu šansu, u smislu da će oni izvršiti realokaciju proizvodnih pogona zbog smanjenja troškova.

"Naša prilika i šansa je velika, tako da u toku naredne godine moramo poraditi na tome da svi oni koji se sada predomišljaju o realoakciji, da se potrudimo i da ih privučemo da pređu u BiH", istakla je Markovićeva.

Ona je navela da se svi strani investitori koji već rade u BiH u 80 odsto slučajeva odlučuju na reinvestiranje, te ponovila da su u prvom polugodištu strane ivesticije iznosile oko 730 miliona KM, kao i da je u većini slučajeva riječ o reinvesticijama.

"Bolje je kada dolazi nov i svjež kapital u BiH, ali i ovaj podatak govori da su investitori zadovoljni uslovima i da žele da nastave sa svojim aktivnostima", rekla je direktor FIPA.

Prema njenim riječima, BiH osim potencijala kojima raspolaže, stranim investitorima može da ponudi i neke druge pogodnosti, kao što su najniži porez na dohodak u regionu, fiksna stopa PDV-a i prisustvo brojnih stranih banaka.

Markovićeva je upozorila da nestabilna politička situacija u BiH ne daje pozitivnu poruku stranim investitorima, te dodala da je njima ipak najbitnija ekonomska računica.

Sekretar Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Hamdo Tinjak rekao je da bi privreda trebalo mnogo više da utiče na politiku, u smislu da se ne dozvole bilo kakve egzibicije i prilike koje se ne smiju propustiti, odnosno da je politika tu da kreira ambijent za ekonomiju i za ljude koji žive u BiH.

"Nisam optimista kada je u pitanju trenutni politički momenat u BiH i mislim da je to uslov svih uslova da pričamo o bilo čemu. I prije pandemije virusa korona krenuli smo u kreiranje zajedničkog ekonomskog tržišta, što čitavom regionu daje priliku da stvori preduslove da se više približi EU, odnosno jedinstvenom tržitu Unije, ali imajući u vidu sva dešavanja u BiH, ne znam u kom pravcu će sve ovo ići", istakao je Tinjak.

Regionalni koordinator za Projekat komorskog partnerstva za zapadni Balkan David Pigacki rekao je da je ova studija ukazala na značajan potencijal, kako se i očekivalo, te istakao da je ipak na prvom mjestu politička stabilnost i mir.

Prema njegovim riječima, region treba da "pruži ruku" potencijalnim investitorima, posebno u smislu povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Studiju su zajedno uradili predstavnici svih šest komora regiona, sa Bečkim ekonomskim institutom, uz podršku Vlade NJemačke, a u njoj su učestvovali i anketirani privrednici iz inostranstva, domaći privrednici i institucije, sa ciljem sagledavanja iz svih uglova stanja u BiH i zemljama zapadnog Balkana.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE