• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvono za uzbunu: Evropi prijeti mogućnost nestašice hrane

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zbog enormno sku­pih ener­ge­na­ta Evropskoj uniji ove zi­me prije­ti i ne­sta­ši­ca hra­ne, upozoreno je u otvorenim saopštenjima dva vodeća agroudruženja "Co­pa-Co­ge­ca" i "Food Drink Euro­pe".

 Povrće Izvor: Mondo - Slaven Petković

U Bri­selu je u petak počela van­red­na sjed­ni­ci ministara energetike zemalja EU po­vo­dom kri­ze u snab­dije­va­nju ga­som i astro­nom­skih cije­na struje. U utorak će se sastati i Evropska komisija koja će predložiti mjere za rješavanje energetske krize.

Uoči sjednice dva vodeća agroudruženja u EU oglasila su se saopštenjem pod naslovom  "Zvona za uzbunu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru EU dok energetska kriza eskalira".

Povezano

"Mnogi subjekti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru EU-a bore se za održavanje poslovanja suočeni s brzim porastom ulaznih troškova i ekstremnim vremenskim prilikama", navodi se u saopštenju.

Udruženja skreću pažnju da su tokom prošle godine troškovi proizvodnje evropskog poljoprivredno-prehrambenog sektora dramatično porasli.

Prirodni gas, električna energija, đubriva, transportno gorivo, ambalaža i angažovane spoljne radne snage su poskupili.

Navode da je povećanje troškova u početku bilo posljedica oporavka potražnje i ograničenja lanaca snabdijevanja nakon Kovida, ali je sve pogrošano ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Ovi troškovni i inflatorni pritisci dolaze u kontekstu ekstremnih vremenskih događaja – suša, oluja i mrazeva – koji su već imali veliki uticaj na poljoprivredni sektor i poljoprivredno-prehrambena preduzeća. Najnovija povećanja cijena energije, posebno prirodnog gasa i električne energije, ugrožavaju kontinuitet proizvodnih ciklusa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a time i mogućnost nastavka isporuke osnovnih poljoprivrednih proizvoda, prehrambenih sastojaka i proizvoda", piše u saopštenju.

Skrenuta je pažnja da se sve više preduzeća u poljoprivredno-prehrambenom lancu EU bori da održi svoje poslovanje, a neka preduzeća su suočena s izborom zaustavljanja proizvodnje, otpuštanja osoblja ili prestanka poslovanja.

Poljoprivredno-prehrambeni lanac podržao je nedavno saopštenje Evropske komisije o potrebi štednje gasa za zimu, u kojem se ističe kritična važnost evropskog poljoprivredno-prehrambenog lanca snabdijevanja i potrebe za sigurnim snabdijevanjem gasom, za održavanje bezbjednosti i dostupnosti hrane.

"Međutim, da bi nastavio s radom i održao potpuno funkcionalan lanac snabdijevanja hranom, sektor treba sigurnost u pogledu pristupa energiji i stabilne cijene. Konkretno, Komisija mora podržati države članice da intervenišu kako bi snizile cijene energije i povećale likvidnost na energetskim tržištima, diverzifikovale snadbijevanje energijom, podstaknule održivu proizvodnju energije i podržale konkurentnost operatera. Potreban je i veći nadzor EU nad planovima korištenja gasa u državama članicama kako bi se osiguralo da prioritet ima poljoprivredno-prehrambeni sektor", kažu u ovom sektoru.

U dva velika udruženja se nadaju da će predsjednica EK Ursula fon der Lajen prepoznati vitalnu važnost poljoprivredno-prehrambenog sektora u svom govoru o stanju Unije, koji se očekuje naredne nedjelje.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE