• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smatraju da je napravljen propust: Evropska komisija istražuje zabranu izvoza drveta i peleta

Autor Dušan Volaš

Evropska komisija (EK) preispituje opravdanost odluke o zabrani izvoza drveta i proizvoda od drveta koje su nadležni u BiH donijeli sredinom juna ove godine, jer smatra da je ovim potezom napravljen propust u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

 wooden-pellets-ecological-heating-2021-10-13-01-47-38-utc.jpg Izvor: Envato

Otkrivaju to u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH iz koje navode da je dva mjeseca od usvajanja zabrane delegacja EU u BiH tražila konsultacije, koje su održane 21. septembra.

Na njima su prisustvovali predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore (DR NEAR), Generalnog direktorata Evropske komisije za trgovinu (DR TRADE), Delegacije EE u BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva spoljnih poslova, Misije BiH u EU i Direkcije za evropske integracije BiH.

Možda će vas zanimati

Predstavnici Evropske komisije ukazali su na proceduralne propuste vezano za poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno član 40. Prema ovom stavu kada izuzetne i kritične okolnosti koje zahtijevaju trenutno djelovanje onemogućavaju prethodno obavještenje ili razmatranje, strane mogu početi primjenjivati mjere predostrožnosti, potrebne za rješavanje situacije, ali su o tome dužne odmah obavijestiti drugu stranu”, navodi se u informaciji koju je Direkcija za evropske integracije pripremila za sjednicu Savjeta ministara BiH, objavio je poslovni portal Capital.

Na istom sastanku, dodaju oni, od BiH su traženi statistički podaci i argumenti koji opravdavaju donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza.

Iz ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa su im obrazložili probleme koji su uzrokovali poremećaj na tržištu Bosne i Hercegovine i kritične nestaišice proizvoda.

“Evropska komisija je zaključila da će formalni stav o opravdanosti pozivanja na član 40 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti nakon što prouče podatke koji opravdavaju donošenje Odluke po toj osnovi, a koje će im dostaviti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine”, navodi se u informaciji DEI BiH.

Podsjećamo, tri mjeseca nakon usvajanja odluke, nadležni u BiH su je produžili do 31. januara naredne godine.

Iako je zabrana donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.

Vrijednost izvoza peleta, drveta i proizvoda od drveta u zemlje Evropske unije mjeri se stotinama miliona maraka, zbog čega je razumljiva zainteresovanost Evropske komisije za odluke koje BiH donosi po ovom pitanju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE