• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović: 90 odsto građana nije osjetilo poskupljenje struje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Cijene električne energije u Republici Srpskoj i dalje su najniže u regionu, izjavio je danas generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) Luka Petrović i naveo da je za gotovo 90 odsto građana očuvana ista cijena struje i nakon uvođenja novih tarifa.

 Luka Petrović cijena struje u RS Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Cijene električne energije u Republici Srpskoj i dalje su najniže u regionu, izjavio je danas generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) Luka Petrović i naveo da je za gotovo 90 odsto građana očuvana ista cijena struje i nakon uvođenja novih tarifa, kojim su zaštićeni potrošači koji manje troše.

Petrović je pojasnio da su nove tarife uspostavljene da bi se zaštitili građani koji troše manje električne energije i domaći elektroenergetski sistem, a da će oni koji troše više od 1.500 kilovat-časova mjesečno imati veće cijene.

“Građani u Srpskoj i dalje plaćaju struju 29 evra po megavat-času, a privreda 65 evra, dok na primjer u Hrvatskoj plaćaju do 58 evra, a u Sloveniji još skuplje”, rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare i naveo da takve tarife postoje i u Srbiji i Hrvatskoj, a uvodi ih i Federacija BiH.

O cijenama

On je pojasnio da cijenu distributivne mrežarine koja utiče na cijenu struje ne određuje ERS nego Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske na osnovu proizvodnog miksa, koji je promjenjiv, a od čega zavise ti troškovi.

Izvršni direktor za snabdijevanje ERS-a Zoran Vuković pojasnio je da se energetska kriza iz Evrope zbog sukoba u Ukrajini prelila i na domaću elektroprivredu zbog čega su cijene struje na tržištu prošle godine “otišle u nebo” i dostizale i do 1.000 evra po megavat-času.

On je istakao da je potrošači u Srpskoj, međutim, nisu osjetili tu energetsku krizu i da ih je ERS snabdijevao po cijenama koje su najpovoljnije u regionu, dok su mnogi potrošači u regionu i Evropi imali čak i restrikcije i poskupljenje struje po nekoliko puta.

Vuković je naveo da je ERS, nasuprot tome, domaćim potrošačima iz javnog snabdijevanja električnu energiju isporučivao po cijeni od samo 55,4 KM po megavat-času i tako ih subvencionisao sa 192 miliona KM, što je bio ogroman udar na ERS, ali će i ove godine subvencionisati domaći konzum sa oko 55 miliona KM.

On je pojasnio da su zbog zaštite elektroenergetskog sistema morale da se uvedu blok tarife i opsezi potrošnje, navodeći da ERS ne može da subvencioniše neracionalnu potrošnju za one koji troše više od 1.500 kilovat-časova struje mjesečno jer bi onda morali kupovati skupu struju na tržištu, a bilo bi i ispada na mreži.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Psiho

Ja potrošio manje od njihovih famoznih 500kW, trebao dobiti znači manji račun a ono veći za 15KM nego za isti mjesec prošle godine!

Zole

Ali će sad od aprila, muktašu

MONDO REPORTAŽE