• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smailbegović o minimalcu u RS: "Stanje neodrživo, ali neće biti masovnog prelaska firmi u Federaciju"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže da je visina minimalne plate u Republici Srpskoj od 900 KM neodrživa. Ne vjeruje da će doći do većeg preseljenja privrede iz jednog entiteta u drugi.

 Poslodavci u FBiH o minimalcu u RS Izvor: UPFBiH

Smailbegović kaže da životu, pa i tako u biznisu i ekonomiji "postoje balansi i omjeri", pa ove riječi ilustruje odnosom prosječne i minimalne plate u pojedinim držvama.

"Svugdje u svijetu minimalna plata je u odnosu na prosječnu platu i ona se kreće otprilike, recimo u SAD-u je najnižna 33 posto, a u EU je negdje između 47 i 50 posto. Najveću u Evropi ima Albanija 55 posto i to su svjetski omjeri i onda dođe RS i kaže 900 KM na prosječnu platu 1200-1300 KM i to je preko 70 posto. U FBiH je danas recimo ona (minimalna plata) 50 posto tačno", rekao je Smailbegović za Biznis.ba.

Smatra da ovakvo povećanje ekonomija Republike Srpske teško može da isprati.

"Minimalna plata je da zaštiti neki socijalni minimum. Imate definciju po međunarodnoj organizaciji rada o minimalnoj plati, a BiH je potpisnik te konvencije. Socijalna kategorija mora ispunjavati dva uslova, jedan je socijalni, ali drugi je ekonomski", ističe Smailbegović i poručuje da je ovakvo stanje sa minimalcem u RS "jednostavno neodrživo".

Smailbegović napominje da treba raditi na povećanju svih plata, ali da ovakva povećanja kao u RS "zaista prave nered".

Mišljenja je da će posljedica biti smanjenja broja radnika ili povećanje "sive ekomonije", ali ne dijeli mišljenje privrednika iz Srpske da će se biznisi iz RS prebacivati u FBiH.

"Nisam siguran da će se prebaciti u FBiH puno djelatnosti, možda jedan manji dio... Ili određeni investitori da odluče 'kao da je bolje u FBiH zbog boljih uslova'. Ovo se mijenja iz dan u dan. Treba naglasiti da su u RS dosta smanjeni doprinosi nego u FBiH", izjavio je Smailbegović.

Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora RS uputili su ranije inicijativu institucijama Republike Srpske za suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu.

Od 1. januara ove godine najniža plata u RS povećana je na 900 KM, a do tada je iznosila 700 KM.

“Unija poslodavaca i Privredna komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja”,saopšteno je.

“Ukoliko ne dođe do suspenzije odluke o najnižoj plati, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske”, poručeno je nakon sastanka Unije poslodavaca i Privredne komore RS.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE