• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od EU Srbiji 70 miliona evra

Božidar Đelić i Vensan Dežer potpisali su u Novom Sadu sporazum o finansijskoj pomoći Brisela Srbiji u vrijednosti od 70 miliona evra.

 Od EU Srbiji 70 miliona evra Izvor: MONDO

Donacija, koju su potpisali potpredsjednik Vlade Srbije i šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Vensan Dežer, zajedno s prethodnom u iznosu od 100 miliona evra, biće isplaćena iz pretpristupnog IPA fonda za 2009. godinu, a namijenjena je, pored ostalog, izgradnji novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Đelić je poručio da ovaj sporazum predstavlja nastavak podrške EU Srbiji u ukupnom iznosu od 1,4 milijardi evra na osnovu sporazuma iz oktobra 2007. godine.

"Sada smo finalizovali treću tranšu od ukupno skoro 200 milijardi evra, s tim da smo ranije dobili 100 miliona za budžet, blizu 30 za više regionalnih projekata, a ovih 70 miliona evra za ukupno devet programa, od kojih je izgradnja Žeželjovog mosta najvažinija", rekao je vicepremijer.

On je ukazao da će taj most dobiti na još većem značaju kada Turska dovrši tunel ispod Bosfora i naša zemlja postane dio transverzale između zapadne Evrope i centralne Azije.

Izgradnja mosta će, kako je najavljeno, koštati 60 miliona evra, s tim da će polovinu dati EU, pokrajina 20, a Grad Novi Sad 10 miliona evra.

"Od preostalih 40 miliona evra 12,5 će otići na poboljšanje života izbjeglica, 6,5 za rano otkrivanje i liječenje karcinoma grlića materice, dojke i debelog crijeva, šest za iskorjenjivanje svinjske kuge i bjesnila, četiri za predškolsko obrazovanje, tri za odlaganje opasnog otpada, 2,5 za zaštitu potrošača, isto toliko za rad Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i dva miliona evra za civilne organizacije koje promovišu toleranciju i skladne međuljudske odnose", rekao je Đelić.

On je najavio da je već pripremljeno šta će se iz IPA fonda finansirati ove, a u toku je izrada niza projekata za narednu godinu.

"Cilj nam je da uvijek na ovaj način finansiramo po jedan veliki infrastrukrni projekat i više manjih, a sporazume ćemo potpisivati tamo gde se oni i realizuju. Najprije je to bilo u Pirotu, potom u Valjevu, a danas smo u Novom Sadu", rekao je Đelić.

Đelić je, najzad, ukazao da je 200 miliona evra godišnje za Srbiju velika pomoć, ali da bi ona željela još više kako bi se što brže i lakše pripremila za ulazak u EU.

"Paradokslano je da zemlje koje teže Uniji dobijaju malo, a one koje uđu previše. Tako će Hrvatska, kako se očekuje, prve godine članstva od Brisela dobiti sedam puta više nego posljednje godine dok je bila kandidat za prijem. To nije prirodno i Srbija će se zalagati da države zapadnog Balkana dobiju srazmerno više prije ulaska u EU", zaključio je Đelić.

Ambasador Dežer je naglasio da i ovaj sporazum znači riješenost Brisela da pomogne Srbiji kako bi svakog dana, makar po malo, bila bliža EU.

"Žeželjov most je važan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, ali i za čitavu Evropu, jer je na Koridoru 10. Sem njegove izgradnje, s pomenutih 70 miliona evra finansiraćemo i programe vezane za poboljšanje života građana, za zaštitu njihovog zdravlja, zatim za borbu protiv organizovanog kapitala i razvoj civilnog sektora", naveo je on.

Domaćini Dežeru i Đeliću bili su predsjednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić i gradonačelnik Igor Pavičić.

Pajtić je rekao da su Pokrajina i Grad Novi Sad obezbjedili novac za izgradnju mosta izrazivši nadu da će on biti gotov do kraja 2012. godine.

"Za sve nas Žeželjev most predstavlja izuzetno važnu saobraćajnicu, koja se nalazi na Koridoru 10 i kada je u pitanju drumski i kada je riječ o željezničkom saobraćaju. Njegovom izgradnjom će se, nema sumnje, povećati kvalitet života građana Novog Sada, Vojvodine i čitave Srbije", zaključio je pokrajinski premijer.

Originalni most, rađen po projektu Branka Žeželja, otvoren je zaobraćaj daleke 1961. godine i tada je bio jedan od najljepših na Dunavu. Srušen je aprila 1999. godine toko bobmardovanja naše zemlje od strane avijacije NATO pakta, s tim da je gađan čak pet puta sve dok nije nestao pod vodom.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE