• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada sprema kontratužbu protiv ČEZ-a

Vlada RS podneće Arbitražnom sudu u Beču kontratužbu protiv "Češke elektroprivrede" (ČEZ), saznaje "Press RS" u izvorima bliskim Vladi.

 Vlada sprema kontratužbu protiv ČEZ-a Izvor: MONDO

U ime Vlade RS tužbu će podneti ugledna advokatska kancelarija "Šonher" iz Beča, saznaje list.

Dobro upućeni tvrde da su strani advokati angažovani zbog toga što Vlada, zajedno sa "Elektroprivredom RS" i Rudnikom i Termoelektranom "Gacko", mora da pripremi jake argumente kojima će oboriti tvrdnju ČEZ-a da su za propast "posla vijeka" u Gacku, vrijednog 1,4 milijarde evra, odgovorne vlasti Srpske, EPRS i RiTE "Gacko".

Izvori "Pressa RS" tvrde da će Vlada svoju kontraofanzivu zasnovati na tezi da su Česi sabotirali realizaciju investicije, jer se nisu pridržavali obaveza iz zajedničke izjave sa Vladom i EPRS-om koja je potpisana krajem 2006.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva posredno su potvrdili  saznanja lista o podizanju kontratužbe protiv ČEZ-a.

"Preduzimaju se aktivnosti na protivtužbi. Javnost će biti obaviještena kad tužba bude podnijeta", kažu u ministarstvu.

Krugovi bliski Vladi tvrde da austrijski advokati uveliko pripremaju argumente za obaranje astronomskog odštetnog zahtjeva ČEZ-a.

"Austrijski advokati ovih dana intenzivno pripremaju protivtužbu. Oni su uvjereni da će time oboriti argumente češke strane. Međutim, arbitraža bi mogla da se oduži i da potraje godinama. Do konačne odluke sud će tražiti argumente i jedne i druge strane, a to su uvijek izuzetno dugi procesi", tvrde izvori bliski Vladi, dodajući da se Česi neće tako lako domoći 60 miliona evra.

ČEZ je u maju prošle godine podnio tužbu protiv Vlade, EPRS-a i RiTE "Gacko". Česi su Srpskoj ispostavili fakturu sa odštetnim zahtjevom od čak 60 miliona evra.

Ključni argument Češke elektroprivrede za tužbu jeste činjenica da EPRS u "Nove elektrane RS", zajedničko preduzeće koje je trebalo da gradi novu i upravlja starom termoelektranom, nije unijela imovinu postojeće RiTE "Gacko".

Međutim, Česi su prije toga, odbili sve predloge EPRS-a i Vlade da se umjesto formiranja novog preduzeća dokapitalizuje RiTE "Gacko". Tim prijedlogom Vlada i EPRS su htjeli da izbjegnu spor sa malim akcionarima, koji su ranije tražili odštetu od 113 miliona KM zato što je formiranjem novog preduzeća smanjena vrijednost njihovih akcija.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE