• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate manje cijene veće

Već mjesecima statističari u Republici Srpskoj bilježe smanjenje plata, a istovremeno i rast cijena proizvoda i usluga.

 Plate manje cijene veće  Izvor: MONDO

Ovo nedvosmisleno ukazuje na pad životnog standarda i sve veći broj siromašnih koji sa svojim mjesečnim primanjima teško mogu i da napune onu famoznu i za mnoge porodice gotovo nedostižnu potrošačku korpu.

Uostalom, najbolje je da o tome govore podaci. Prema analizama Zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna neto plata u Srpskoj u februaru ove godine iznosila je 772 marke i manja je za šest maraka od neto januarske zarade. Februarska bruto plata u prosjeku je manja za deset maraka od januarske, i iznosila je 1.179 maraka.

Najjednostavnija računica pokazuje da da se od prosječne februarske bruto plate izdvojilo 407 maraka za javnu potrošnju. Neke analize ekonomista pokazuju da četvoročlana porodica mora da izdvoji gotovo još toliko za razne usluge javnih preduzeća (voda, struja, telefon, odvoz smeća, razne komunalne naknade, takse, participacije...).

Zbog toga nije ni čudo što većina porodica u Republici Srpskoj jedva sastavlja kraj s krajem. Ako je suditi prema statističkim podacima u februaru ove godine najteže su živjeli radnici zaposleni u građevinarstvu, hotelima i restoranima. Njihova prosječna neto plata u februaru tek je nešto veća od 530 maraka.

Već je uobičajeno da najviši standard imaju zaposleni u bankama i drugim finansijskim organizacijama, državnoj upravi i zdravstvu. Njihova prosječna neto plata veća je od 1.025 maraka, i neznatno je manja od januarske.

Pažljivijom analizom statističkih podataka o platama za februar ove godine jasno se može da vidi i da budžetski korisnici nemaju isti tretman. Uporedićemo naprimjer zdravstvo i obrazovanje. Iz statističkih podataka jasno se vidi da su prosječne neto februarske plate zaposlenih u zdravstvu bile veće čak za 200 maraka od neto prosječnih plata u obrazovanju.

Preciznije rečeno zdravstveni radnici su u februaru imali prosječnu neto platu u iznosu od 1.025 maraka, a u isto vrijeme ona je u obrazovanju iznosila 825 maraka.

Ako prosječnu neto februarsku platu u obrazovanju uporedimo sa decembarskom, jasno se vidi da su februarske plate realno manje čak za 10,5 odsto od decembarskih. U isto vrijeme plate zaposlenih u zdravstvu povećane su realno za 0,8 odsto.

Iz obilja statističkih podataka mogla bi da se prave još razna poređenja i analize, ali bi rezultat uvijek bio približno isti. On jasno ukazuje na kontinuirani pad životnog standarda. Nije to ni čudo kada se zna da su februarske prosječne neto plate u Republici Srpskoj manje za 0,8 odsto od januarskih a cijene su u tom periodu uvećane za 0,1 odsto.

Ne bi to bilo ni pola muke da je ta negativna razlika između plata i cijena zabilježena samo za taj mjesec. Ali, februarske plate u prosjeku su manje za 3,7 odsto od decembarskih, a februarske cijene u prosjeku su veće za 1,7 odsto od decembarskih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE