• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porez na ružnoću

Vlasnici hotela čiji neobnovljene zgrade godinama ruže turistička mjesta u Srbiji uskoro bi mogli da plate dio od dva miliona evra taske.

 Porez na ružnoću Izvor: MONDO

Ovakav porez "na ružnoću" već godinama postoji u drugim zemljama, a odnosi se na vlasnike nerenoviranih, starih i zapuštenih objekata u turističkim centrima. Naplatu kazne u Srbiji omogućiće nedavno donijet Pravilnik o kategorizaciji turističkih mjesta, pišu "Novosti".

"Pravilnik treba da pomogne da se mjesta razvrstaju i da se tačno zna šta na kom mjestu treba da se nalazi. Kada se budu odredile lokacije od primarnog značaja doći će i do operacionalizacije takse od dva miliona evra. Na tim lokacijama ili više neće stajati ruina kao sada ili će vlasnik, koji voli da ima svoju ruinu, za to platiti dva miliona evra, kaže Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Petković navodi da vlasnici moraju da shvate da nije pristojno imati ruinu na mjestu od nacionalnog značaja.

"Sramotno je gledati da preko puta Carske palate u Sirmijumu stoji ruina. Većina vlasnika hotele je kupila po niskoj cijeni, pa ili neka ulože novac u renoviranje ili ih preprodaju po pristojnoj cijeni. Nemam ništa protiv da neko zaradi na transakciji, ali ne može vječno da drži objekat i čeka da postigne cijenu koju je zamislio".

Prema novom Pravilniku razvrstaće se turistička mjesta prema kategorijama, a to će se određivati prema broju turističkog prometa, stepenu izgradnje infrastrukture i kvalitetu usluga. Kao i u drugim pravilnicima, i ovdje će sama lokalna vlast moći da prema tabeli boduje svoj kraj i predloži koja je kategorija.

(Novosti)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE