• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Opet skuplje gorivo!

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od srijede će biti skuplje za pet do sedam feninga, iako je cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u padu već peti dan zaredom.

 RS: Opet skuplje gorivo! Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović rekao je da je u posljednje tri sedmice došlo do povećanja cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, te da su naftni derivati poskupjeli i u proizvodnji.

"Cijena evrodizela sada će iznositi oko 1,90, dok će se benzini kretati između 1,90 i dvije marke. U posljednje tri sedmice cijene goriva u nabavci povećane su za oko deset feninga, što se automatski odrazilo i na cijene u maloprodaji", kazao je Vojinović za "Glas Srpske".

Dodao je da novi cjenovnici na većini benzinskih pumpi počinju da se primjenjuju od srijede.

"Vlasnici pumpi podizaće cijene u zavisnosti od količine zaliha kojima raspolažu, odnosno cijene će biti korigovane nakon što se istroše postojeće zalihe".

Cijene nafte na svjetskom tržištu u utorak su pale i tako negativnu seriju produžile na peti dan zaredom, podstaknute rastom američkih zaliha nafte.

"Barel sirove nafte za isporuke u maju je u Njujorku pojeftinio za 91 cent ili 1,1 odsto na 83,43 dolara. Na Londonskoj berzi cijena barela je pala za 57 centi na 84,20 dolara", prenose agencije.

Prema očekivanju analitičara Blumberga, zalihe sirove nafte prošle sedmice porasle su za 1,15 miliona barela.

Zalihe nafte u SAD rastu već 11 sedmicu zaredom, što je najduži niz u posljednjih pet godina.

Na cijene je uticao i najnoviji izvještaj Međunarodne energetske agencije (IEA), prema kojem će zemlje izvoznice nafte (OPEC) u ovoj godini snažno povećati proizvodnju.

Udruženje prodavaca naftnih derivata Federacije BiH donijelo je prošle sedmice odluku o povećanju rafinerijskih cijena naftnih derivata, objašnjavajući to poskupljenjem barela nafte na svjetskom tržištu. Cijene goriva u maloprodaji u FBiH povećane su tada za tri do četiri feninga.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE