• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Novoteks" i "Svislajon IAT" najveći dužnici

Na spisku 171 najvećih dužnika u RS prva dva mjesta zauzimaju trebinjski "Novoteks" i "Svislajon IAT"

 "Novoteks" i "Svislajon IAT" najveći dužnici  Izvor: MONDO

Na spisku od 171 obveznika Poreske uprave Republike Srpske (RS) kojima je blokiran račun, jer nisu ispoštovali odluku Vlade RS o uplati poreza i doprinosa u situaciji korištenja pogodnosti odgađanja i reprograma dugova, kao najveći dužnici nalaze se trebinjski "Novoteks" i "Svislajon IAT".

Prema spisku Poreske uprave RS, koji je u petak objavljen i dostavljen Srni, "Novoteks" duguje nešto više od 21 milion KM, a "Svislajon IAT" 13,58 miliona KM, zvornički "Birač" 9,5 miliona KM i banjalučka "Fruktona" 7,57 miliona KM.

Među najvećim dužnicima su i banjalučka Robna kuća "Boska" sa 4,46 miliona KM i Medicinska elektronika sa 3,8 miliona KM, bijeljinski Vazduhoplovni zavod "Orao" sa 4,4 miliona KM, Dom zdravlja Prnjavor sa tri miliona KM, "Fot" iz Teslića 2,16 miliona KM i "Levita" iz Gradiške sa 1,9 miliona KM neuplaćenih obaveza.

U Srpskoj, zaključno sa 31. martom, 171 poreski obveznik nije poštovao odredbe sporazuma o reprogramu, zbog čega je Poreska uprava RS bila prinuđena da pokrene postupke raskidanja, saopšteno je iz ove institucije.

Nepoštivanje odredbi sporazuma o reprogramu, odnosno odredbi postupka naplate odobrenih od Vlade i Ministarstva finansija RS, odnosi se na neblagovremeno izmirenje postojećih anuiteta odgođenih i reprogramiranih obaveza, kao i neplaćanje tekućih obaveza na koje su se poreski obveznici obavezali pri zaključivanju sporazuma.

U saopštenju Poreske uprave RS ističe se da u određenim slučajevima odgađanja postupaka prinudne naplate, prema zaključcima Vlade RS, nisu poštovane obaveze plaćanja tekućih poreza i doprinosa, dok ukupan obim poreskih obaveza u navedenim slučajevima iznosi 125,3 miliona KM.

Poreska uprava RS preduzima sve propisane mjere naplate prema dužnicima koji nisu ispoštovali odredbe sporazuma, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao v. d. direktora Mile Banika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE