• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF povećao procjenu svjetskog privrednog rasta

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će globalna ekonomija, iako iscrpljena recesijom, ubiljejžiti veći od ranije očekivanog rast koji će predvoditi Kina i druge zemlje u razvoju.

 MMF povećao procjenu svjetskog privrednog rasta Izvor: MONDO

U novim, ažuriranim prognozama, MMF svjetski ekonomski rast u 2010. procjenjuje na 4,2 odsto, što je 0,3 odsto više nego što se očekivalo u janauru.

To je i daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada su privredne aktivnosti u svijetu pale 0,6 odsto, najviše od Drugog svjetskog rata.

Međutim, međunarodni kreditor u najnovijim Svjetskim ekonomskim perspektivama upozorava da je privredni oporavak još ranjiv a najveću prijetnju predstavljaju rastući dugovi vlada.

"Izgledi za svjetski rast ostaju neizvjesni. Neki rizici su oslabili ali je zato rizik povećanja javnog duga u razvijenim zemljama još veći", navodi se u izvještaju.

Fond je upzorio i na očekivano povećanje dispariteta među regionima pri čemu će SAD, najveća svjetska ekonomija, nadmašiti Evropu i Japan, ali će zaostajati za Kinom i drugim zemljama u razvoju kada je o stopi rasta riječ.

Ove godine SAD će imati rast od 3,1 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada bruto domaćeg proizvoda za 2,4 odsto, najvećeg od 1946, prognozira se u izvještaju MMF.

Kineski privredni rast u 2010. godini MMF procjenjuje na deset a indijski na 8,8 odsto dok će 16 evropskih zemalja iz zone evra zabilježiti rast od samo procenat.

Ekonomski rast u svijetu u 2011. godini Fond i dalje prognozira na 4,3 odsto, kao i u januarskom izvještaju.

Nove prognoze objavljene su pred proljećni sastanak MMF i Svetske banke 24. i 25. aprila u Vašingtonu i sastanak Grupe 20, koja uključuje najbogatije zemlje svijeta i vodeće zemlje u razvoju, u petak, 23. aprila.

Očekuje se da glavne teme budu preispitivanje finansijske regulative i uravnoteženje svjetskog privrednog rasta kako bi se omogućio neprekinuti ekonomski oporavak.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE