• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovorena gradnja tri hidrocentrale na Drini

U Beogradu potpisan sporazum između RS, Srbije i Italije, kojim je predviđena gradnja tri hidroelektrane na Drini

 Dogovorena gradnja tri hidrocentrale na Drini Izvor: MONDO

Zajedničkom izjavom o korišćenju hidropotencijala, koju su u ponedjeljak u Beogradu potpisali ministri energetike Republike Srpske, Srbije i Italije, predviđen je zajednički nastup u energetskom sektoru, te gradnja tri hidroelektrane na Drini.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac i dodao da bi tokom juna trebalo da budu poznati tačni rokovi u vezi sa ovim projektom.

"Sporazumi se odnose na izgradnju tri objekta na tri lokacije, i to Rogačica, Tegare i Dubravice. Hidroelektrana Dubravica ima procijenjenu snagu 120 megavata, Tegare 110 megavata i Rogačica 135 megavata", kazao je Puhalac.

Naglasio je da izjava koju je potpisao sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Petrom Škundrićem i ministrom za ekonomski razvoj Italije Klaudijom Skajolom predviđa uspostavljanje šire regionalne saradnje s ciljem zajedničkog razvoja hidroenergetskih resursa na srednjem toku rijeke Drine.

Zajedničkom izjavom predviđeno da se do kraja godine uspostavi saradnja s ciljem zajedničkog razvoja hidroenergetskih resursa na rijeci Drini.

Potpisivanju zajedničke izjave prethodilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade RS i Srbije u oblasti energetike.

"Ovim sporazumom iskazuje se interes za saradnju, koji u prvoj fazi predviđa istraživanje hidroenergetskog potencijala rijeke Drine i izradu studija ekonomske opravdanosti izgradnje elektroenergetskih objekata na Drini", kazao je Puhalac.

Dodao je da ovaj sporazum predviđa da se hidropotencijal srednjeg toka rijeke Drine koristi kroz ravnopravnu raspodjelu svih benefita između RS i Srbije.

Potpisivanju izjave i Sporazuma prethodilo potpisivanje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije u septembru 2006. godine.

Između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS potpisan je Protokol o saradnji na korišćenju hidropotencijala sliva rijeke Drine u oktobru 2008. godine.
Partneri

Strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Srbije, Italije i RS koji će realizovati projekte na srednjem toku Drine su Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", preduzeće "Seci S.p.A" i "Elektroprivreda RS". Italija je jedan od značajnih investitora u podizanju hidroenergetskih kapaciteta na srednjoj Drini.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE