• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Martovska inflacija 0,2 odsto

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu su bile veće za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

 Martovska inflacija 0,2 odsto Izvor: MONDO

Ovo su podaci Agencije za statistiku BiH.

Direktor Agencije Zdenko Milinović rekao je da su cijene u prevozu porasle za 0,5 odsto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata veće su za 0,3 odsto, a hrane i bezalkoholnih pića za 0,2 odsto.

Prema njegovim riječima, do visokog rasta cijena u prevozu došlo je zbog prosječnog rasta nivoa cijena u grupi upotrebe prevoznih sredstava za 0,9 odsto, te zbog rasta cijena u klasi goriva i maziva za 1,3 odsto.

"Rast cijena u odjeljku `stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata` uzrokovan je rastom cijena u grupi `vodosnabdijevanje i različite komunalne usluge` za 5,3 odsto, od čega je najveći rast evidentiran u klasama vodosnabdijevanje za 10,2 odsto i komunalne usluge za 1,5 odsto", istakao je Milinović.

On je naveo da su cijene hrane u prosjeku porasle za 0,3 odsto, zbog povećanja cijena u klasama svježeg voća za četiri i povrća za 2,4 odsto.

Direktor Agencije je rekao da je od marta prošle do marta ove godine inflacija u BiH iznosila 1,9 odsto, te da su cijene alkoholnih pića i duvana porasle za 30 odsto, prevoz za 10,3 odsto, a komunikacije za 6,8 odsto.

U posljednjih 12 mjeseci hrana i bezalkoholna pića su pojeftinila za 3,1 odsto, zahvaljujući smanjenju nivoa cijena hrane od 3,4 odsto i bezalkoholnih pića od 0,2 odsto.

Unutar grupe hrana najviše su pojeftinile masti i ulja za 13,9 odsto, voće za 10,3 odsto, meso 4,8 odsto, te mlijeko, jaja i sir za 2,8 odsto, dok su u grupi bezalkoholnih pića snižene cijene mineralne vode i sokova za jedan odsto.

U posljednjih 12 mjeseci cijene stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenta porasli su za 3,4 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE