• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjena kreditna aktivnost u BiH

U bankarskom sektoru BiH u prošloj godini globalno je smanjena kreditna aktivnost, pri čemu je kreditni portfolio niži za četiri odsto.

 Smanjena kreditna aktivnost u BiH Izvor: MONDO

Ovo je za Srnu ocijenio predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Radovan Bajić.

"Međutim, postoji i pozitivni trend jer je porasla štednja građana u bankama i povećan je kapital banaka u BiH za dva odsto", rekao je Bajić i dodao da je nivo depozita otprilike na istom nivou kao i 2008. godine.

Prema njegovoj ocjeni, ovi podaci ukazuju na to da su banke u relativno dobroj kondiciji, da su ispunile funkciju i nisu negativno uticale na dalje pogoršanje ekonomskog stanja u BiH.

"Takođe, možemo biti zadovoljni, jer kreditne kamatne stope BiH nisu veće nego u okruženju, čak nisu mnogo veće ni od kamatnih stopa u evro zoni, znači u najrazvijenijim evropskim zemljama", istakao je Bajić i objasnio da postoje neuporedivo bogatije zemlje u kojima su kamatne stope mnogo manje, ali ukupna evro zona ima prosjek sedam odsto, dok su prosječne kamatne stope u BiH oko osam odsto, zbog čega se i u tom smislu "može iskazati velika kondicija banaka BiH".

Komentarišući stanje u bankama u Republici Srpskoj Bajić je rekao da su one u prošloj godini, kada se posmatra ukupno bankarsko tržište BiH, bile mnogo uspješnije.

"A bile su mnogo uspješnije zahvaljujući dobroj poziciji koju su imali njeni komitenti i ja bih rekao, prije svega, entitet RS, zato što je Srpska raspolagala sa dovoljno sopstvenih sredstava i solidnim nivoom depozita u lokalnim zajednicama i samom entitetu", pojasnio je Bajić.

On je naglasio da su banke u RS ostvarile značajno veću dobit nego banke u Federaciji BiH, što je razlog za zadovoljstvo i razlog da se opravdano vjeruje da će taj uspjeh biti ponovljen i u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, u prvom kvartalu ove godine trend u bankarstvu RS isti je kao i prošlogodišnji, što znači da postoje stabilni uslovi poslovanja, nema nekih negativnih događaja, niti je realno očekivati da bi se to moglo dogoditi.

Bajić je rekao da postoji mogućnost da će samo jedna ruska banka u RS biti prodata tokom ove godine, objašnjavajući da je njeno učešće u depozitima i kreditima praktično zanemarljivo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE