• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi grade termoelektranu kod Doboja

Kompanija iz Kine postaće novi investitor i graditelj Termoelektrane "Stanari", pišu "Nezavisne novine".

 Kinezi grade termoelektranu kod Doboja Izvor: MONDO

Predstavnici "EFT Grupe" će u srijedu, u Banjaluci potpisati ugovor sa kineskom kompanijom "Dongfang Electric Corporation" o izgradnji i opremanju Termoelektrane Stanari kod Doboja, saznaje banjalučki dnevnik.

Isti izvor navodi da bi, prema nezvaničnim informacijama, kineska kompanija trebalo da izvede kompletne radove po sistemu "ključ u ruke" i isporuči opremu, a biće joj omogućeno da bira podizvođače.

"Nezavisne novine" saznaju da je planirana snaga buduće termoelektrane smanjena sa 410 na oko 300 megavata, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko dva megavat-časa električne energije.

Šef komunikacija u "EFT Grupi" Nenad Savić potvrdio je da će u srijedu biti potpisan ugovor sa dobavljačem opreme i izvođačem, ali informacije o smanjenju instalisane snage termoelektrane i da će glavni izvođač radova i snabdjevač opremom biti kineska kompanija "Dongfang Electric" nije želio ni da potvrdi, niti da demantuje.

"Mogu da potvrdim da smo u završnoj fazi pregovora sa isporučiocem opreme za Termoelektranu Stanari. Potpisivanje ugovora je zakazano za 5. maj, kada ćemo na konferenciji za štampu javnosti predstaviti sve važnije detalje ugovora", rekao je Savić za izdanje "Nezavisnih novina" od ponedeljka.

Prema projektu, Termoelektrana Stanari je jedan od najvećih i prvi energetski objekat te vrste, koji će biti izgrađen u BiH nakon 30 godina. Investitor je "EFT Grupa" koja je prije nekoliko godina sa Vladom Republike Srpske potpisala 30-godišnji koncesioni ugovor za korišćenje površinskog kopa Rudnika uglja Stanari.

Ukoliko kompanija "Dongfang Electric" bude gradila i isporučivala opremu za termoelektranu nadomak Doboja, to bi bio njen najveći posao na evropskom tlu. Ova kompanija je jedan od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu i jedna je od najvećih kompanija u Kini. Poznata je, prije svega, po proizvodnji opreme za velike hidro, termo i nuklearne elektrane, vjetrogeneratora i realizaciji izgradnje projekata po sistemu "ključ u ruke" u svojstvu generalnog izvođača radova.

"Dongfang Electric" u svojim fabrikama zapošljava 23.000 radnika, a godišnji obim proizvodnje opreme je 30.000 megavata. Iako je orijentisana na domaće tržište, ova kineska kompanija je do sada uspješno realizovao veliki broj projekata i van svoje zemlje.

"EFT Grupa", čiji je najpoznatiji suvlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, bavi se trgovinom strujom i investiranjem u energetske objekte i vodeća je grupacija u jugoistočnoj Evropi. Pored ulaganja u ovu termoelektranu, "EFT Grupa" je do sada investirala oko 50 miliona evra u akumulacioni tunel Fatničko Polje i u Rudnik Stanari kod Doboja, čime je postala najveći strani investitor u energetskom sektoru u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE