• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici pozdravili odluku mandatara

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Unija udruženja poslodavaca RS i Privredna komora pozitivno su ocijenili najavljeno razdvajanje Ministarstva privrede, energetike i rudarstva na dva odvojena resora.

 Privrednici pozdravili odluku mandatara Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas nakon imenovanja na ovu funkciju da će jedan od prvih koraka biti izmjena zakonske regulative kada su u pitanju ministarstva u Vladi RS.

Naime, Višković je najavio da se ukida Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, a da će Ministarstvo privrede, energetike i rudarstva biti razdvojeno.

“Posebno će biti Ministarstvo privrede jer želimo da imamo ministra koji će se baviti isključivo privredom, a drugo će ostati rudarstvo i energetika", kazao je Višković.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Aćić kaže da Unija podržava ove aktivnosti i stavljanje akcenta na privredne teme.

“Mi podržavamo te aktivnosti i to je, možemo reći, rezultat naše dosadašnje komunikacije sa kandidatom za mandatara”, rekao je za MONDO Aćić.

Da bi razdvajanje ovog ministarstva moglo doprinijeti poboljšanju u oblasti privrede mišljenja su i u Privrednoj komori Republike Srpske.

Vladimir Blagojević, portparol ove institucije, ističe da je Privredna komora već ranije tražila formiranje Ministarstva privrede i da očekuju da će se zbog toga više pažnje posvetiti ovoj oblasti.

“Ono što je nama važno je da će se na ovaj način Vlada dodatno baviti privredom i realnim sektorom. Sad ćemo imati dva resora koji će biti odvojeni. S jedne strane u fokusu će biti privreda i prerađivačka industrija, a sa druge energetika”, kazao je Blagojević.

Naglasio je da je važno da privreda bude u fokusu interesovanja Vlade RS kako bi se na tom polju ostvarili bolji rezultati.

“Privredna komora je prije dvije sedmice Vladi Srpske dostavila prijedlog mjera za program ekonomskih reformi i dopunu smjernica, tako da očekujemo da će se upravo na bazi toga i izraditi strateška dokumenta Vlade RS, te da će naši zahtjevi biti u fokusu realizacije i jednog i drugog ministarstva”, rekao je Blagojević.

O tome ko bi mogao sjesti u fotelju novog ministra privrede, ni Aćić ni Blagojević ne bi licitirali. Aćić ističe da su razgovori sa Vladom Srpske o toj poziciji išli u smijeru da ljudi koji vode privredu trebaju imati iskustva u privredi.

“Onaj ko bude novi ministar privrede morao bi da razumije problematiku s kojom se suočava naša privreda i ekonomija”, dodao je Aćić.

Blagojević kaže da će Privredna komora biti na raspolaganju novom ministru privrede, ko god on bio.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE