Stara i obožavana britanska institucija, po svemu sudeći, nije otporna na ekonomske nedaće.
Britanski pabovi se zatvaraju alarmantnom brzinom: samo prošle godine ih je zatvoreno oko 2.400, uz gubitak - 24.000 radnih mesta.
Kritičari kažu da će se to nastaviti, ako vlada ne smanji porez na pivo.
Pabovi su već stoljećima središte društvenog života u Britaniji, oni su mjesta u koja se išlo na kriglu piva i razgovor. Sada su, međutim, britanski pabovi u opasnosti.
Ekonomske nedaće, zabrana pušenja u zatvorenom prostoru i visok porez na pivo, koje se najviše troši u pabu, povećali su pritisak na vlasnike.
Bridžit Volš, koja je u tom poslu 42 godine, tvrdi za Glas Amerike da se kultura pabova mijenja: "Ljudi ne idu u pabove kao što su to radili godinama, više odlaze u restorane. Više vole da kupe jeftino piće u samoposluzi i piju kod kuće, jer kod kuće danas imaju i zabavu"...
U pabovima više nema prostorija koje su nekada bile ispunjene dimom. Pušači danas moraju da izađu napolje. To takođe šteti poslu, pa se gospođa Volš vajka: "Ako ne mogu da popiju kriglu piva i popuše cigaretu, mogu da piju i kod kuće".
Na godišnjem Velikom britanskom festivalu piva u Londonu izložene su stotine vrsta piva - gorkih, svijetlih, crnih i mnogo je oduševljenih posjetilaca. Čovjek bi mogao da povjeruje da će pabovi trajati vječno.
Ali, Nil Vilijams iz Britanskog udruženja za pivo i pabove tvrdi da je problem ozbiljan.
U Ujedinjenom Kraljevstvu svake nedjelje se zatvore 52 paba, što je veliko povećanje, i ako ne preduzmemo akciju, izgubićemo veliki broj dragih nam pabova u našim zajednicama", strahuje Vilijams.
On podsjeća da se porez na pivo, koje se toči u pabovima, povećao za 20 odsto u proteklih 18 mjeseci. Sve u svemu, on naglašava da su vremena teška.
"Zabrana pušenja se vremenski podudarila sa mnogim drugim uslovima štetnim za posao: porastom cijena, rapidno su se pogoršavale ekonomske prilike, plus velika povećanja poreza, što nam sve djeluje kao savršeni uragan", slikovito prikazuje trenutnu situaciju.
Stjuart Mils, vlasnik Internet servisa koji omogućuje pretplatnicima da dobijaju poštu u lokalnom pabu, vidi krizu kao izvor novih mogućnosti: "U suštini, pokušavamo istovremeno da uradimo dvije stvari - da dovedemo u pab više gostiju, ali i da pomognemo da pab učvrsti svoje mjesto u samom srcu njihove lokalne zajednice".
Doduše, i ukusi se mijenjaju. Vinski barovi, koji su nedavno počeli da ulaze u modu, odvlače iz pabova izvjestan broj gostiju. Ipak, britanska ljubav prema klasičnim krčmama i rijetkim lijepim danima ljeta, uliva vlasnicima pabova nadu da posao nikad neće potpuno presušiti.
(Fonet)