• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori u Mostaru: Štamparske greške, manjak glasača i nelegalno legitimisanje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Izlaznost na lokalnim izborima u Mostaru do 12.00 časova bila je 17,2 odsto, podaci su Izbornog štaba "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar". Primijećene različite neregularnosti.

 Izbori u Mostaru: Štamparske greške, manjak glasača i nelegalno legitimisanje Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

Iz Centralne izborne komisije BiH saopšteno je da je do 11.00 časova na redovnim biračkim mjestima glasalo 16.280 lica, odnosno 16,97 odsto.

U Mostaru se danas, poslije 12 godina, održavaju lokalni izbori.

CIK: Štamparska greška na listićima

Centralna izborna komisija BiH (CIK) saopštila je da štamparska greška ne utiče na validnost glasačkog listića na lokalnim izborima u Mostaru.

Povezano

"Pojedini birači postavljaju pitanje validnosti njihovog glasa zbog toga što se na glasačkim listićima nalazi štamparska greška (štamparski otisak kratke krive linije). S tim u vezi ukazujemo da to ne može dovesti u sumnju volju birača", navodi se u saopštenju.

Iz CIK-a su istakli da birački odbori zbog štamparske greške neće proglasiti takav listić nevažećim, ako je jasna volja birača koji je glasao.

Neko legitimisao birače

Prve neregularnosti na lokalnim izborima u Mostaru zabilježene su na izbornom mjestu Zalik, gdje su neakreditovane osobe ispred birališta pregledale lične dokumente biračima, ispričali su očevici i o tome medijima dostavili video-zapis.

Na snimku koju je poslala "Platforma za progres" jasno se vidi nekoliko osoba koje bez akreditacija pregledaju lične karte.

Na konstataciju osobe koja je snimala video da to ne bi smjeli raditi i da za to postoje osobe koje unutar samih biračkih mjesta kontrolišu lične dokumente jedan od "kontrolora" rekao da on može raditi šta hoće.

"Policija je intervenisala i vidjela o čemu se radi. Osobe koje su to radile su pobjegle. Slična situacija dogodila se i u Blagaju gdje je pored biračkog mjesta kafić koji drži čovjek, član SDA, te na tom mjestu dijeli kafu i sok građanima prije i poslije izlaska na izbore", rekli su iz Platforme za progres novinarima.

Pod lupom: Odstupanja od spiska birača na većini biračkih mjesta

Koalicija "Pod lupom" od otvaranja birališta prati izborni proces u Mostaru, a na konferenciji za medije su kazali da su zabilježena odstupanja u broju birača na 142 od 150 biračkih mjesta.

"Od CIK-a smo dobili listu biračkih mjesta s lokacijima i brojem birača. Prema trenutnim informacijama, broj registrovanih birača koji su na tom izvodu razlikuje se od realnog stanja. U pitanju je 142 od ukupno 150 biračkih mjesta. Razlika je u više hilajda birača, broj birača je manji za 4.000 u odnosu na listu koju je dostavio CIK. Negdje je razlika neznatna, možda je neko obrisan sa spiska, ali negdje je ona velika", rekao je Dario Jovanović, projekt koordinator "Koalicije pod lupom", istakavši da se vrše provjere nakon čega se će se ponovo obratiti javnosti.

Kazao je da razlozi za to mogu biti brojni, ali da nije moguće da je u pitanju slučajna greška.

"Možda su osobe preminule, nemaju pravo glasa, možda su prebacivane iz izbornih jedinica kada su se pravile jedinice, moguće da su biračka mjesta podijeljenja usljed COVID-a, ali nemoguće da je u pitanju sporadična greška. Dozvolite da provjerimo koji je broj tih slučajeva i šta je razlog pa ćemo vas informisati", rekao je Jovanović novinarima, prenio je Kliks.

Koalicija "Pod lupom" je na 18 posto biračkih mjesta zabilježila da članovi biračkog odbora nisu bili pristuni na biračkom mjestu u 6 sati ujutro iako je to bila zakonska obaveza. Prema podacima Koalicije "Pod lupom", 4,2 posto mjesta nije uređeno prema instukcijama CIK-a, odnosno nisu u skladu sa smjernicama o prevenciji COVID-a.

Skoro na polovini mjesta nije istaknuta lista članova biračkih odbora da bi se vidjelo kojem političkom subjektu pripadaju, što je neophodno objaviti, s nazivom subjekta umjesto šifri. Na svakom drugom mjestu to nije učinjeno.

Na biračkom mjesti 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listićau odnosu na broj birača, a ručno brojanje listića nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Na biračkom mjestu 152 A 006 zabilježana je nepravlinost pri procesu glasanja, gdje je jedna osoba glasala umjesto druge, odnosno sin je glasao umjesto slijepe majke koja je bila u autu ispred biračkog mjesta. Osim toga, na jednom biračkom mjestu pojavili su se išarani glasački listići.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE