• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador stigao u Sarajevo: Ukrajina traži da se izuzme i utvrdi porijeklo ikone

Autor Dušan Volaš

Ambasador Ukrajine za BiH Vasilj Kirilič izjavio je u Sarajevu da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra prošle godine godine uručena Sergeju Lavrovu, ministru inostrastranih poslova Ruske Federacije.

 Ambasador stigao u Sarajevo: Ukrajina traži da se izuzme i utvrdi porijeklo ikone Izvor: Srna

Na sastanku sa zamjenicom predsjedavajućeg Savjeta ministara Biserom Turković ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja.

"Ambasador zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu", saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu Svetog Nikole tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu 13. decembra prošle godine, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine, na osnovu medijskih napisa, zaključilo je da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

Ambasada te zemlje u BiH zatražila je od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa ikonom. Potom je rusko Ministarstvo inostranih poslova ikonu vratilo i ona je pohranjena u sef u kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kabinet Milorada Dodika uputio je notu ambasadi Ukrajine u BiH u kojoj je od te zemlje zatraženo da navede relevantne informacije u vezi sa ikonom, a Dodik je pojasnio da je upitanju porodična ikona, a ne imovina Ukrajine, da je ikona na sigurnom te da Ukrajina nije ni poslala zahtjev u vezi s njom i da su mediji iz FBiH izmislili priču.

Iz Tužilaštva BiH nedavno je saopšteno da postupajući tužilac u predmetu "Ikona" preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

U saopštenju je navedeno da je saslušan određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, a upućen je zahtjev nadležnim institucijama za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko prije nekoliko dana je saopštio da je "pripadnost drevne ikone Ukrajini "nesporna činjenica", te da je tužilaštvo te države je već pokrenulo "krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije".

Rusko Ministarsto inostranih poslova je na to odgovorio da Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu Lavrovu u Istočnom Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno.

"Manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala", saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE