• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na obilježavanju Dana sjećanja: Iz tuge proizlazi naše jedinstvo

Autor Dragana Božić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srbi imaju pravo na svoju budućnost i mirnu ujedinjenu srpsku naciju na ovim prostorima koja može da doprinese savremenim civilizacijskim tokovima.

 Dodik na obilježavanju Dana sjećanja: Iz tuge proizlazi naše jedinstvo Izvor: DRAGAN KUJUNDZIC/FOTO TANJUG

Dodik je, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, izjavio da je tišina najsnažniji odgovor na tugu, bol i nepravdu koja se srpskom narodu dešavala u mnogim istorijskim trenucima.

"Mislim da je uvijek najsnažniji odgovor tišina, koja je mnoge naše braću i sestre, djecu, majke odvela u zagrobnu tišinu. Tišina zbog toga što ne možemo da vjerujemo da u današnjem vremenu postoje oni koji su smatrali da treba da pokažu svoju moć tako što bi ubijali nedužne, rušili, palili", rekao je Dodik u govoru i Kombank dvorani u Beogradu.

Možda će vas zanimati

On je podsjetio da je NATO u dva navrata bacao bombe na srpski narod - jednom u Republici Srpskoj, drugi put u Srbiji, određujući se na taj način definitivno prema srpskom narodu.

"Na način što su nam isporučivali kasetne bombe sa osiromašenim uranijumom od čega danas mnogi naši obolijevaju. Sve u ime cilja da mijenjaju vlast, mijenjaju demokratiju, šalju `milosrdne anđele` putem bombi", rekao je Dodik.

Podsjećajući da su ubijali žene, djecu, rušili sve što su mogli, a svojoj javnosti govorili da je to neminovna kolateralna šteta, Dodik je ukazao na cinizam da se ubistvo čovjeka naziva kolateralna šteta.

On je naveo da su srušili 67 škola u Srbiji, 20 bolnica, 19 domova zdravlja, 167 objekata i spomenika kulture, spaljivali ljude u vozilima, uništavali mostove, volju za životom.

"Bog je dao stabilnu i jaku Srbiju i Republiku Srpsku, koja se i danas bori za svoj politički subjektivitet ne zaboravljajući sve doprinose svakoga ko je svojim životom ili bilo kojim doprinosom dao za Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska "zahvalna za Srbiju, zagledana u nju i željna njene snage i moći", svjesna da samo snažna i jaka Srbija može da bude siguran oslonac Republici Srpskoj.

"Ne zato što smo mi u krivu, nego zato što mislimo kao jedinstven narod i imamo pravo da budemo zajedno, da naprosto imamo sve ono što jedan narod po svojim određenjima ima - naše pismo, jezik, kulturu, srpsku vjeru, krsnu slavu i našu volju da budemo zajedno", rekao je Dodik.

On je podsjetio da, ipak, uvijek negdje, neko postoji koji mora da eksperimentiše na Balkanu.

Dodik je poručio da ono jedino što proizilazi iz tuge u srcima Srba jeste jedinstvo srpskog naroda, njegovo ujedinjenje, zajednički nastup i njegova zajednička budućnost.

"Na taj način možemo da pokažemo da nas naprosto nisu satrali, nisu nas pobili i nisu bile dovoljne ni jasenovačke ni bilo koje druge kame ili njihove bombe. I nisu bili dovoljni ni fašisti koji su nam došli ovde, ni njihovi potomci prije 20 godina, a nismo računali da će njihovi potomci ponovo doći sa avionima da nas bombarduju i uništavaju", rekao je Dodik.

On je istakao da zato iz tuge treba izvlačiti snagu i vjerovati u Srbiju i ono što ona danas jeste, koja postaje lider, zna svoj put, ima stabilne institucije, jako vođstvo i želi da širi mir u regionu, bez obzira na sve patnje svog naroda.

Dodik je poručio da Srbi razumiju tuge i patnje i drugih naroda, ali da smatraju da imaju podjednaka prava kao i oni.

"A to je pravo na našu budućnost, sigurnu, u miru bezbjednu, ujedinjenu srpsku naciju na ovim prostorima, koja može da bude faktor ne samo dostignuća današnjih vremena, nego i da da doprinos, kao što je uvijek u istoriji davala savremenim civilizacijskim tokovima. Zato neka živi Srbija, i neka živi Republika Srpska, i neka vječno živi srpski narod!", poručio je Dodik.

Obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE