• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stejt department podržao Šmita: Ovlašćenja, pa i Bonska, postoje da bi se primjenjivala

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita i njegovu mogućnost da koristi sva neophodna ovlašćenja, uključujući i Bonska ovlašćenja, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

 Šmit Izvor: FENA

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) Prajs je rekao da bi sva neophodna ovlašćenja trebalo primjenjivati sve dok se ne okonča Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Za ukidanje visokog predstavnika u BiH postavljena su 2008. godine 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, sprovođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Možda će vas zanimati

"Visoki predstavnik i njegova kancelarija zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u tom zadatku. Žao nam je što Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao čuti visokog predstavnika Šmita tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604", rekao je Prajs.

On je dodao da SAD "snažno podržavaju vladu Bosne i Hercegovine, jer ona nastoji konsolidovati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike svim ljudima".

U objavi se navodi i da SAD pozdravljaju akciju Savjeta bezbjednosti UN da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a Altea.

"Ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a Altea i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH). Kancelarija visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea. Takođe igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unapredio napredak Bosne i Hercegovine na njenom evroatlantskom putu", rekao je Prajs.

Savjet bezbjednosti UN-a sinoć je usvojio rezoluciju kojom je mandat EUFOR-a produžen za još godinu dana, do 5. novembra 2022. godine.

Zbog protivljenja Rusije i Kine i najava da bi mogli staviti veto na rezoluciju, Savjet bezbjednosti nije razmatrao izvještaj Visokog predstavnika Kristijana Šmita o stanju u BiH niti se Šmit obratio Savjetu bezbjednosti.

Svake godine SB glasa o ponovnoj autorizaciji mandata multinacionalnih stabilizacionih snaga, a svakih šest mjeseci organizuje debatu o BiH. Tom prilikom visoki predstavnik u BiH podnosi polugodišnji izvještaj.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres poslao je Šmitov izveštaj 15 članova SB, a nakon glasanja o snagama EU, o Šmitovim upozorenjima govorili su predstavnici SAD, Velike Britanije, Irske, Estonije i drugih zemalja SB, koje su snažno podržale ulogu visokog predstavnika u BiH.

(Beta/AP)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE