• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit: Usvajanje odluke o VSTS Srpske predstavlja kršenje sporazuma iz 2004.

Autor Vesna Kerkez

Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, predstavlja kršenje sporazuma BiH i oba entiteta iz marta 2004. godine, navodi se u izjavi Kristijana Šmita.

 Šmit: Usvajanje odluke o VSTS Srpske predstavlja kršenje sporazuma iz 2004. Izvor: Screenshot - Food and Agriculture Organization of the United Nations

U saopštenju OHR-a se navodi da će visoki predstavnik koga ne priznaje RS Kristijan Šmit o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati s ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

Kako naglašavaju, time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava, prenose Nezavisne.

"Uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH modernizovalo u skladu s evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno sprovođenje pravde u cijeloj zemlji", navodi se u izjavi.

Profesionalno pravosuđe, kako kaže, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije.

Narodna skupština RS na zasjedanju raspravlja i o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i o državnoj imovini na teritoriji RS, ali po hitnom postupku.

To znači da će se o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS raspravljati u redovnoj proceduri, odnosno za usvajanje ovog zakona biće potrebno više mjeseci, dok bi se o državnoj imovini, o kojoj će se raspravljati kroz Zakon o nepokretnoj imovini potrebnoj za funkcionisanje državnih institucija, poslanici mogli izjasniti u relativno skorom periodu, odnosno najkasnije do kraja ove redovne sjednice.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bj

Zar nije krsenje zakona kada ti strani drzavljani okupiraju zemlji i pri tome ti jos cine i zlo.

MONDO REPORTAŽE