• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije bilo većine iz RS: Zahtjev Predstavničkog doma upućen na usaglašavanje

Autor Vesna Kerkez

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama na usaglašavanje, jer tokom glasanja o hitnosti postupka nije bilo entiteske većine iz Republike Srpske.

 Zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Zakona o akcizama poslat na usaglašavanje Izvor: Amer Kajmović/Fena

Za hitnu proceduru glasalo je 10 od 14 prisutnih delegata, dok su protiv bila četiri iz Republike Srpske.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović rekao da je zahtjev upućen na usaglašavanje, s obzirom da zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Bakir Izetbegović nije prisutan na sjednici i Kolegijum o ovome ne može odlučiti.

"Time je iscrpljena današnja aktivnost u vezi sa dnevnim redom sjednice", rekao je Čović.

Možda će vas zanimati

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je tokom rasprave da je nedopustivo da neko u parlamentarnu proceuduru uputi izmjene zakona kojima se krši Ustav i zakoni.

Špirić je naveo da brzina nije saveznik prilikom donošenja ovakvog zakona, te pozvao opozciju da se dođe do dobrog rješenja.

On je podsjetio da je u vrijeme velikih poplava bilo zahtjeva da se mijenja stopa PDV-a što je spriječeno, čime su preduprijeđene zloupotrebe i raspad sistema.

"Hitna situacija ne znači da hitan postupak podrazumijeva donošenje zakona kršeći druge zakone i Ustav. Samo to želim da referiram povodom hitne procedure da ne bi napravili nešto da sutra imamo veće posljedice nego što ih danas imamo", ukazao je Špirić.

Možda će vas zanimati

On je pojasnio da je donošenje zakona i predlaganje po hitnoj proceduri danas neleogično jer se krše odredbe Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, dodajući da je predlagač zakon mogao da uputi Upravi za indireknto oporezivanje i da bi dobio odgovor na koji se način može izbjeći kršenje zakona.

Špirić ističe da bi predloženi zakonski akt, ako bi bio usvojen, bio destabilizirajući za budžete i fiskalnu stabilnost, jer bi njegovom primjenom za godinu dana bili smanjeni prihodi od indirektnih prihoda za 531 milion KM.

"Logično je da pitamo vlade entiteta da li će ova pomoć građanima ugroziti stabilnost budžeta. Moramo imati odgovor da ne bi donijeli zakon koji neće pomoći građanima, a napraviti stampedo", dodao je Špirić.

On je ukazao da zakonom takođe nije propisano šta se radi sa rezervama nafte i naftnih derifata koji su već uvezeni.

"Zakon nije dovršen da bi bio primjenjen. Ne sumnjam u namjere, mislim da su dobre, ali brzina nije saveznik da dobijemo dobro rješenje", dodao je Špirić.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE